Kazalar Genelde Vücudun Uykuya En Çok İhtiyaç Duyduğu Saatlerde Meydana Geliyor

İstanbul ve Edirne'deki şoförlerin yaptıkları kazaların, genellikle vücudun uykuya en çok ihtiyaç duyduğu saatlerde meydana geldiği tespit edildi.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul ve Edirne'de meslekleri şoförlük olan 450 kişi üzerinde uykusuz araç kullanımı ile trafik kazası ilişkisini inceleyen araştırma yaptıklarını söyledi.

Öztürk, uyku hastalıkları ve uyku düzensizliğinin trafik kazalarının nedenleri arasında önemli yere sahip olduğunu vurgulayarak, "İstanbul'da şehir içinde araç kullanan, mesleği sürücülük olan kişilerle yaptığımız çalışmalarda, her 100 şoförden 17'si, 'Direksiyon başında uyuklamaya bağlı kaza geçirdim' ya da 'Kaza tehlikesi atlattım' dedi.

Edirne'de de 350 taksi şoförünü ve uzun yola çıkan kamyon şoförlerini taradık. Bunlar arasında da uykululuğa bağlı kaza geçirme ve atlatma oranı yüzde 15 civarında belirlendi" diye konuştu.

Araştırmada, kazaların 24.00-07.00 saatleri arasında ve saat 15.00 sıralarında daha yaygın olduğunun gözlendiğini aktaran Öztürk, bu saatlerin uykululuk düzeyinin en yüksek olduğu zaman dilimine denk geldiğini kaydetti.

Öztürk, uzun yol şoförlerinde uyku bozukluğunun yaygın olmadığını ve uyku hastalığının görülmediğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Şoförlerin esas olarak uyku düzenlerinin bozuk olduğu tespit edildi. Uzun yol şoförlerinde uyku düzensizliği yeteri kadar uyku alamamaktan kaynaklanıyor. Uyku tıbbında, 'Uyku azaltılamaz, uykuya borçlanılır' diye bir söz vardır. Bu nedenle bir kişi, uyuması gerektiği süreden daha az uyumuşsa uykuya borçlanmış demektir. Uyku er ya da geç o borcu tahsil eder. Bunu ya direksiyon başında ya da bir sonraki uykuda tahsil eder ama eder. Bir gece öncesinde az uyumuşsak, sonraki istirahatimize dikkat ettiğimizde vücut bunu telafi edecektir ve uykululuğa bağlı kazaları önleme açısından da önemli bir katkı sağlayacaktır."

-Kamyon şoförleri uyku problemi yaşıyor"-

Edirne Taşıyıcılar Kooperatifi Kamyon Garajı Başkanı Rafet Sakallı da kamyon şoförlerinin belirli bir çalışma saati olmadığını söyledi.

Sakallı, iş haricindeki vakitlerinin büyük bölümünü kamyon garajındaki kahvehanelerde geçiren kamyon şoförlerinin bu şekilde uykusuz kaldığını anlatarak, "Kamyon şoförleri, yola çıktıklarında muhakkak uyku problemi yaşıyor. Kamyonculuk çok zor bir meslek. Kamyoncu yükünü yetiştirsin diye uğraşıyor. Uzun yola gidenler daha yorgun, daha düşünceli oluyor" diye konuştu.

Kamyon şoförü Necmi Karaca ise uzun yolculuklar nedeniyle dinlenmeye fazla fırsat bulamadıklarını dile getirerek, "Kamyondaki yatak dar olduğu için dinlenemiyoruz. Kamyondaki yatağımız evdeki yatağımızın huzurunu vermiyor haliyle2 dedi.

Yayıncı: Nurhan Çorlu
Kaynak: AA