BDP Muş Milletvekili Sakık'tan Açıklama

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, çözüm sürecine ilişkin, "Bu coşkuyu sadece Kürtler değil, vicdan azabı olan her insan, bu coğrafyada yaşayıp, bu savaştan bıkan, şiddetin durmasını isteyen herkes yaşıyor" dedi.

Sırrı Sakık, Alanya L Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi'nde tutuklu bulunan bazı mahkumlar ile partisinin ilçe teşkilatını ziyaret etti. Sakık, parti binasında yaptığı konuşmada, herkesin çözüm sürecine destek vermesi gerektiğini söyledi.

Bazı grupların barışın sağlanmaması için mücadele ettiğini, ırkçı, milliyetçi söylemleri tetiklediğini öne süren Sakık, ''Bu gruplara karşı insanlık, kardeşlik dersi vereceğiz'' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin önemli bir süreçten geçtiğini ve bu sürecin bir çok insanı coşkulandırdığını dile getiren Sakık, "Bu coşkuyu sadece Kürtler değil, vicdan azabı olan her insan, bu coğrafyada yaşayıp, bu savaştan bıkan, şiddetin durmasını isteyen herkes yaşıyor. Sokağın sesi budur. Asıl sokak, bu ülkede 30 yıldır olmayan barışı inşa etmek istiyor" şeklinde konuştu.

30 yıldır Türklerin ve Kürtlerin çok ağır bedeller ödediğine dikkati çeken Sırrı Sakık, son aylarda ise silahların sustuğunu, ölüm haberlerinin gelmediğini, annelerin ağlamadığını kaydetti.

Sakık, "Dün savaş vardı, vicdansızlar kıyametleri kopartıyorlardı, iktidara yöneliyorlardı. 'Siz bu savaşı niye durdurmuyorsunuz-' diyorlardı. Bugün savaş durmuş, insanlar ölmüyor. Şimdi aynı insanlar yine 'Siz bu süreçte müzakereleri sürdürüyorsunuz, niye bu insanlar bu ülkeden çekip gidiyorlar-' diye iktidarı ve BDP'yi sürekli suçlamaya çalışıyorlar" dedi.

Cumhuriyetin Türkler, Kürtler ve diğer halk tarafından inşa edildiğini ancak sonraki yıllarda Kürtlerin yok sayıldığını savunan Sakık, "60 yıllık süreçte Kürtler şiddete başvurmadı ancak yok sayılmayı daha fazla kabul edemeyen Kürtler direniş gösterdi" diye konuştu.

Kürtlerin kendilerini kendi diliyle, kimliğiyle, kültürüyle ifade etmesinin hiç bir sakınca oluşturmayacağını vurgulayan Sakık, etnik kökene vurgu yapmayacak bir anayasa istediklerini bildirdi. Akil insanlardan ise halka inmelerini isteyen Sakık, halkın yüzde 90'ından fazlasının barış istediğini belirtti.

Muhabir: Mustafa Kurt / Hatice Özdemir

Yayıncı: Murat Aslan
Kaynak: AA