Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop Açıklaması

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, "Türkiye'nin anayasa problemi ancak 1982 anayasası ruhunu teslim ederse sona erecektir" dedi.

Ordu'daki programının ardından Giresun'a gelen Şentop, partisinin il başkanlığını ziyaretinde, anayasanın bir ruhu bulunduğunu ve bunun anlamının, Türkiye'de bürokratik, oligarşik, vesayetçi bir iktidara meşruiyet zemini sağlaması olduğunu söyledi.

Yeni anayasa meselesinin eski anayasa ruhunu tasfiye etmek bakımından çok önem taşıdığını dile getiren Şentop, "Eğer biz anayasaları iktidar kaynağı olmaktan çıkarırsak, anayasalar gerçek yerine oturacağı için önemli bir metin olmaktan da çıkacaktır. Anayasa konusundaki bu süreçle ilgili ısrarımız sadece bir anayasa metninin ortaya çıkması yönünde olmamalı" diye konuştu.

Şentop, anayasanın maddeleriyle uğraşmanın esasen bir teferruat meselesi olduğunu ve ilk önce anayasayla ilgili zihniyeti düzeltmenin gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Türkiye'in anayasa problemi ancak 1982 anayasası ruhunu teslim ederse sona erecektir. Tabii diğer partilerle bu konuda komisyonda anlaşmamız mümkün olmuyor. CHP son iki haftadır diyor ki 'Bu Meclisin yeni anayasa yapma yetkisi yoktur ancak anayasa değişikliği yapabilir. Bu, bir kurucu iktidar yetkisidir. Bu parlamento kurucu iktidar yetkisi kullanamaz.' Fakat CHP'nin, bu görüşü benimsiyorsa 18 aydır komisyonda çalışmaması lazım. Aslında basit bir şark kurnazlığı yapmaya çalışıyor. CHP bu sürecin dışında kalacak, artık öyle bir noktaya geliyoruz."

-Başkanlık sistemi-

Başkanlık sisteminde oligarşik sistemin hükümetleri değiştirebilme gücünü kaybettiğini belirten Şentop, "Diğer taraftan başkan doğrudan seçildiği için daha güçlü bir siyasi desteği var. Her zaman yüzde 50'nin üzerinde birinci tur veya ikinci turda bu güçlü destekle bürokrasi üzerinde daha etkili bir yönetim icra edebiliyor, daha etkili bir otorite kurabiliyor" diye konuştu.

Şentop, diğer partilerin başkanlık sistemini 2015 seçimlerinden sonra destekleyeceğini iddia ederek, şöyle konuştu:

"Niye karşı çıkıyorlar- Çünkü başkanlık sistemi gelirse CHP de MHP de yürütmede ve hükümette yer alma ihtimalini ebediyen kaybedecek. Çünkü hükümet demek başkan demek. Başkan da yüzde 50 ile seçilmek durumunda. Bir CHP'li adayın yüzde 50 alması mümkün mü- Değil. MHP'li adayın alabilmesi mümkün mü- Değil."

-Çözüm süreci-

"Terör bitecek silahlar susacak da neyin karşılığında diye soruyorlar" diyen Şentop, şunları kaydetti:

"Bu, çok basit. 2002'den bu yana AK Parti'nin yaptıklarını karşılığında. Yani çözüm süreci bugün veya iki ay önce başlamış bir süreç değil. AK Parti, 2002'de iktidara geldi ve bu yana Türkiye'nin genelinde yaptığı uygulamalarla icraatlarla bölgede terörün dayanağı olabilecek, sosyal dayanağı olabilecek dayanakları ortadan kaldırdı. Ekonomik kalkınma yönünde atılan birçok adım var. Bütün bunlar artık terörü bahane olarak kullanabileceği gerekçeleri ortadan kaldırdı."

Muhabir: Gültekin Yetgin

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA