Posta Dağıtıcısı Çoban Açıklaması

Hadi Şengül - Kütahya'da, kısa film çekerek kendisi ve meslektaşları için "yıpranma hakkı" isteyen posta dağıtıcısı Nevzat Çoban, "Bu filmde, vatandaşı sıkmadan, biraz da mizah katarak derdimizi anlatmak istedik" dedi.

" Postacı Nevzat" olarak tanınan Çoban, yaklaşık bir yıl süren filmin çekim öyküsünü, AA muhabirine anlattı.

Çoban, filmi herhangi bir ticari kaygı ya da ünlü olma kaygısı duymadan hazırladığını bildirdi.

Kütahya ve İzmir'de, kış koşullarında yaptığı çekimlerde kendisine yerel televizyon kanalından ekibin yardımcı olduğunu dile getiren Çoban, şunları kaydetti:

"Bu filmle sadece postacılara yıpranma hakkı verilmesi için milletvekillerine sesimi duyurmak istedim. Yıllardır yıpranıyoruz. Her gün 20 kilogramlık bir çantayla yaklaşık 20 kilometre yürüyor, 6 saat geziyoruz. Birçok arkadaşımız bel fıtığı, boyun fıtığı oluyor. Aşırı yürümekten bacaklarımızda varis oluşuyor. Yağmurda, çamurda, karda romatizmaya yakalanıyoruz. Yıllarca sesimizi duyurmaya çalıştık ama bizi duyan olmadı. Alternatif olarak bu filmi hazırladık. Türkiye ve dünyada emsali olmayan bir film çektik."

-"Postaneden çıktım da postacım..."-

Çoban, 27 dakikalık filmin içeriğiyle ilgili bilgi vererek, postacıların çektiği sıkıntıları 15 bölümde ele aldıklarını söyledi.

Senaryoyu yazıp oynadığı filmin ilk bölümünde, bir köpek tarafından kovalandığını belirten Çoban, şöyle devam etti:

"İkinci bölümde, dağıtım alanında gezerken kafama kiremit düşüyor. Üçüncü bölümde, yağmurlu bir günde yanımdan geçen otomobil, yoldaki su birikintisini üzerime boca ediyor. Diğer bölümlerde ise icra tebligatı götürdüğüm bir evin bahçesinde, vatandaşlar bana sopalarla epeyce bir dayak atıyor. Yine icra tebligatı götürürken bir kadın, evinin balkonundan kafama terlik fırlatıyor. İzmir'de çektiğimiz bölümde ise denizde yüzerek yaklaştığım sandaldaki kişiye gönderisini teslim ediyorum. Ayağıma kurşun sıkıyorlar hatta idam sehpasında asılmayı bekleyen kişiyi, götürdüğüm zarfla kurtarıyorum. Bu filmde, vatandaşı sıkmadan, biraz da mizah katarak derdimizi anlatmak istedik. Abartılı bölümleri, yaptığımız işin zorluğunu anlatmak için koyduk."

Çoban, "Çökertme" türküsünü değiştirerek, "Postacı" yaptığını ve "Postaneden çıktım da postacım" diye başlayan versiyonu, müzik eşliğinde filme eklediklerini ifade etti.

Filmin müziklerini, mahalli sanatçılar Hacı Ahmet Emeksiz ve Mehmet Uslu'nun yardımıyla hazırladıklarını kaydeden Çoban, bilinen başka türkülere de yer verdiklerini sözlerine ekledi.

Yayıncı: Mürsel Çetin
Kaynak: AA