Kütahya Ziraat Odasının Yeni Hizmet Binası Açıldı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kütahya’da bir süre önce hizmete giren Ziraat Odası Başkanlığı'na ait hizmet binasının açılışını yaptı.

Kütahya Ziraat Odasının Yeni Hizmet Binası Açıldı
Bayraktar, açılışta yaptığı konuşmasında dünyada tarımın büyük önem kazandığını belirtti.

Kütahya’da kısa bir süre önce hizmete giren ancak resmi açılışı yapılmayan Kütahya Ziraat Odası hizmet binasının açılışı Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar tarafından yapıldı. Açılış için düzenlenen törende konuşan Şemsi Bayraktar, çiftçilerden alınanın çiftçilere hizmet olarak döndürüldüğünü kaydetti.

Dünyada tarımın büyük önem kazandığına dikkat çeken Bayraktar, “Dünyada tarım büyük önem kazandı. Dünya nüfusu her yıl Türkiye kadar artıyor” dedi.

“ASYA PAZARINA AÇILMALIYIZ”
Türkiye olarak ticarette Avrupa pazarı dışında Uzak Doğuya ve Çin’e de açılmamız gerektiğini vurgulayan TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Tarım Bakanı Mehdi Eker ile Çin’e gidip burada birçok anlaşmalara imza atıldığını anlattı. Bayraktar, “Bizler Çin’e girmekte geç kalmışız. Çünkü Çin halkı 4 dolara domates, 4 dolara salatalık yiyor, 3,5 dolara elma yiyor. Biz o pazarda yokuz. Biz Avrupa’ya yönlenmişiz, ticaretimizi Avrupa eksenli yapmışız. Avrupa krize girince biz Asya’ya kaymışız. Bunu 10 sene önce yapmış olmamız lazımdı. Bu pazarlarda Türk elmasını görmemiz lazımdı. Çin Gıda Bakanı ve Tarım Bakanı ile bizim Tarım Bakanlığımızın yapmış olduğu anlaşmalarla inşallah bize de Pazar açılmış olacak” diye konuştu.

“KÜRESEL SERMAYELER GIDAYA OYNAMAYA BAŞLADILAR”
2007 yılında dünya genelinde yaşanan küresel ısınmadan Türkiye’nin de etkilendiğini ifade eden Şemsi Bayraktar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“2007 yılında yaşanan küresel ısınma çiftçimizin 5 milyar TL’lik kaybına yol açtı. Zaman zaman yaşanan sel olayları, yağışlar, don ve dolu Türk çiftçisinin üretimini etkilemeye devam ediyor. Bu durumda gıda sektöründe spekülasyonlara neden oluyor, fiyat manipülasyonlarını getiriyor. Bu demektir ki artık küresel sermayeler gıdaya oynamaya başladılar. Türkiye’de enflasyon rakamlarına bakıldığında tarımsal Üretici Fiyat Endeksinin (ÜFE) genel ÜFE’nin altında kaldığı görülüyor. Bu demektir ki, Türk çiftçisi her türlü zor koşullara rağmen üretmeye devam ediyor. Ülkenin gıda arzını sağlıyor. Bunun karşılığı budur. Gıda ÜFE’si genel ÜFE’nin altında ise üreticinin pazarlama sorunu var demektir. Ürün pazarda para etmiyor demektir. Üretiyoruz ama pazarlamada zorluk çekiyoruz. Bu ülkede üretmeyi başardık ama örgütlenmeyi başaramadık. Benim üreticimin malını alacak, stoklayacak, soğuk hava zincirinde koruyacak ve piyasaya peyder pey arz edecek bir mekanizmayı maalesef kuramadık. Kooperatifleri kurduk, batırdık, üretici birliklerini kurduk. Onu da çok sağlıklı bir şekilde götüremiyoruz. Üretici örgütlerini ve birliklerini idari ve mali açıdan güçlü getirilmesi için hükümetimize teklifte bulundum. Bu teklifim kabul gördü, inşallah üretici birlikleri rehabilite ediliyor. İnşallah daha güçlü hale getirilecek" diye konuştu.

GIDA SEKTÖRÜNÜN 2023 HEDEFLERİ
Tarım sektörünün 2023 hedefini de açıklayan TZOB Genel Başkanı Bayraktar, “2023 yılında Gayri Safi Milli Hasılaya 150 milyar dolarlık bir katkı, 50 milyar dolarlık ihracat, 50 milyon turisti beslemek ve 85 milyon nüfusu beslemek. Tarım sektörünün 2023 hedefi bu. Bunu bu Türk çiftçisi yapar, dün yaptı, bugün de yapıyor, yarın da yapacak. Yeter ki önünü açalım. Zaman zaman destek istediğimiz de; “Ya Başkan çok popülizm yapıyorsun, mazot pahalı, gübre pahalı diyor, devamlı çiftçiye para istiyorsun. Bunlar bütçede kara delik” diyenlere de zaman zaman sesleniyorum. Bu kadar yapısal yüksek ve yüksek maliyetle dünyanın hiç bir yerinde hiçbir çiftçi bu işi yapamaz” ifadelerini kullandı
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar daha sonra Kütahya Ziraat Odası yeni hizmet binasının Kütahya ve Kütahya çiftçisine hayırlar getirmesi temennisinde bulundu.

Bayraktar’ın konuşmalarının ardından Kütahya Ziraat Odası Başkanı Ömer Demirtaş da odaları hakkında kısa bilgiler vererek çalışmalarını ve hizmetlerini anlattı. Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Belediye Başkan Vekili Halil Toklu da birer konuşma yaparak Ziraat Odasının yeni hizmet binasının hayırlı olması temennisinde bulundular.

Yapılan konuşmaların ardından plaket sunumları yapılarak Kütahya Ziraat Odasının yeni hizmet binasının açılış kurdelesi TZOB genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Belediye Başkan Vekili Halil Toklu, daire müdürleri tarafından kesildi.
Kaynak: İHA