Ses Konuşma Yutma Bozuklukları Derneği'nden Kekemelik Konusunda Açıklama

Ses Konuşma Yutma Bozuklukları Derneği, '15 günde kekemeliğe son' ilanlarına ve iddialarına inanılmaması yönündeki haberlerle ilgili bir açıklama yaptı.

1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un ek 13. maddesinde dil ve konuşma terapistinin tanımının yapıldığı belirtilen açıklamada, aynı maddenin, diploması veya meslek belgesi olmadan dil ve konuşma terapisi işini yapmayı veya bu unvanı takınmayı, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve ikiyüz günden beşyüz güne kadar adli para cezası ile cezalandırmayı öngördüğü hatırlatıldı.
Özgür Tekol'un dil ve konuşma bozuklukları konusunda bilgi, eğitim, diplomaya sahip bir uzman olmadığına dikkat çekilen açıklamada, bu konu hakkında demeç vermesinin yasal olmadığı vurgulandı. Açıklamada, "Kekemeliğin 15 günde tedavisinin söz konusu olamayacağı ve bunun bir şarlatanlık olduğu iddiası doğrudur, derneğimiz bu konuda da yasal işlemler yapmaktadır ancak bu bilgiler medyaya ancak ve sadece yetkili kişi ve kuruluşlar tarafından verilebilir." denildi.
Ses Konuşma Yutma Bozuklukları Derneği'nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Mesleğimiz, yasal ve mesleki gereklileri haiz olmayan çok sayıda kişi tarafından uzun süredir suistimal edilmektedir. Derneğimizin en önemli kuruluş amaçlarından birisi de dil ve konuşma terapisi mesleğini yasal ehliyete sahip olmayanların icra etmelerine engel olmaktır. Yaptığımız araştırmalar neticesinde derneğimizce, Özgür Tekol'un dil ve konuşma terapisi alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun veya diğer lisans eğitimleri üzerine dil ve konuşma terapisi alanında yüksek lisans veya doktora yapmış olduğuna dair herhangi bir bilgi veya belgeye ulaşılamamıştır. Derneğimizce yapılmış olan araştırmanın, herhangi bir nedenle eksik kalmış olması ihtimaline karşılık, söz konusu eksik bilgi ve belge için Özgür Tekol'a başvurulması zorunluluğu doğmuştur."
1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un Ek-13. maddesinde dil ve konuşma terapistinin tanımı şu şekilde yapılıyor: Dil ve konuşma terapisi alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun veya diğer lisans eğitimleri üzerine dil ve konuşma terapisi alanında yüksek lisans veya doktora yapan, bireylerin ses, konuşma ve dil bozukluklarının önlenmesi için çalışmalar yapan ve ilgili uzman tabip tarafından teşhisi konulmuş yutkunma, dil ve konuşma bozukluklarının rehabilitasyonunu sağlayan sağlık meslek mensubu .