Başbakan Erdoğan, Arap Baharı'nın Çocuklarını Kabul Etti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Savaşlar, çatışmalar, katliamlar, çocukluğunda kardeşlik iklimi yaşamamış, kardeşlik iklimini teneffüs etmemiş büyüklerin eseridir" dedi.

Başbakan Erdoğan, Arap Baharı'nın Çocuklarını Kabul Etti
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Esenler Belediyesi'nin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında ortaklaşa düzenlediği Arap Baharı'nın yaşandığı Filistin, Libya, Suriye, Mısır, Tunus, Yemen'den gelen yaklaşık 100 çocuk ülkelerinden getirdikleri unları Türkiye'deki kardeşlerinin verdiği unlarla mayalayarak barış ekmeği hazırladı. Çocuklar hazırladıkları ilk ekmeği Başbakan Erdoğan'a sundu. Yeni Başbakanlık Binası'nda gerçekleşen ziyarette barış ve kardeşlik mesajları veren Başbakan Erdoğan, kendisine sunulan 'Barış Ekmeği'ni tek tek çocuklara ikram etti.

Ziyarette konuşan Başbakan Erdoğan, Filistin'in, Tunus'un, Yemen'in, Libya'nın ve Mısır'ın çocuklarını Türkiye'nin çocuklarıyla birlikte Ankara'da ağırlamaktan çok büyük bir heyecan duyduğunu belirtti.

TİKA ile Esenler Belediyesi'ne teşekkür eden Başbakan Erdoğan, "İstanbul Esenler'de hep birlikte barış ekmekleri yaptığınızı ve dünya liderlerine gönderdiğiniz öğrendim. İnşallah birlikte yaptığınız, beraberce yaptığınız, içine un kadar, su kadar, tuz kadar kardeşlik mayası da kattığınız bu ekmeklerin, dünya barışına, ülkelerimizin barış, huzur ve istikrarına katkı sunmasını Allah'tan niyaz ediyorum" dedi.

Ortadoğu'dan gelen çocuklara seslenen Başbakan Erdoğan, günümüzden yüz yıl önce Türkiye'nin, Filistin, Yemen, Tunus, Libya ve Mısır arasında şu andaki gibi sınırların bulunmadığını hatırlatarak, İstanbul'dan trenle hiçbir sınır geçmeden Mekke ve Medine'ye kadar ulaşmanın mümkün olduğunu belirtti.

Başbakan Erdoğan, Ortadoğu halklarının bugüne kadar barış ve huzur içinde yaşadıklarını, bu coğrafyada ağırlıklı olarak Türkçe ve Arapça dillerinin konuşulduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"İnsanlar farklı dillerle konuşsalar da dilleriyle değil kalpleriyle, gönülleriyle anlaşıyorlardı. Ülkelerimiz, halklarımız kardeşlik içinde, barış içinde birbirine saygı ve birbirinin haklarına saygı içerisinde yaşıyorlardı. Yaklaşık yüz yıl önce ülkelerimizin arasına sınırlar çizildi. Birbirimizin ülkelerine pasaportla, vizeyle gitmek zorunda bırakıldık ama bu sınırlar, bu şartlar bizim kardeşliğimizi zedeleyemedi, bizi birbirimizden ayıramadı, uzaklaştıramadı. Tarih boyunca bizim dedelerimiz, bu coğrafyada barış, huzur ve kardeşlik içinde yaşadılar. Bugün bizlerde barış, huzur ve kardeşlik içinde yaşamak için hep birlikte ortak bir mücadele veriyoruz. Sevgili çocuklar yüz yıl önce dedeleriniz nasıl kardeşlik içinde yaşadıysa bugün ve yarın da sizlerin kardeşlik içinde yaşamanızı rica ediyorum. Şunu lütfen unutmayın; Türkiye, Türkiye halkı, Türkiye'nin çocukları sizin kardeşinizdir. Tunus'un, Libya'nın, Mısır'ın, Yemen'in, Filistin'in halkları, onların çocukları bizim, hepimizin kardeşleridir, evlatlarıdır. Elbette ki Suriye'nin, Ürdün'ün, Suudi Arabistan'ın hepsi buna dahil. Kısacası bu coğrafyadaki tüm ülkelerin halkları ve çocukları birbirine kardeştir. Bizim kardeşliğimiz binlerce yıl öncesinden geliyor. Sizin kardeşliğiniz sayesinde İnşallah bu kardeşlik ebediyen devam edecektir. Bu nasıl bir arada toplanıp barış ekmekleri yaptıysanız, büyüyünce de adreslerinizi birbirinizden almayı unutmayın, telefon numaralarınızı birbirinizden almayı ihmal etmeyin. Çünkü büyüyünce bunlar çok lazım olacak. İletişiminizi devam ettireceksiniz. Zira iletişim asrında yaşıyoruz. Sakın bunları unutmayın. Çünkü sizler yarın o doğup, büyüdüğünüz ülkelerin belki de en üst düzey yöneticileri olacaksınız. Bu ekmeğin kardeşlik mayasını muhafaza etmenizi, sizlerden önemle rica ediyorum. Şunu da unutmayın; savaşlar, çatışmalar, katliamlar, çocukluğunda kardeşlik iklimi yaşamamış, kardeşlik iklimini teneffüs etmemiş büyüklerin eseridir. Sizler kardeşlik iklimini doya doya yaşayarak, büyüdüğünüzde işte tüm bu çatışmalara, tüm bu savaşlara, coğrafyamızda akan kana siz son vereceksiniz. Sizden önceki çocukların anneleri maalesef çok gözyaşı döktü. İnşallah sizler çok çalışarak, çok okuyarak, kendinizi iyi yetiştirerek ne sizin annenizin ne de başka çocukların annelerinin ağlamasına müsaade etmeyeceksiniz. Sizler bizim geleceğimizsiniz, sizler bu coğrafyada bizim umudumuzsunuz. Bu coğrafyayı değiştirecek, bu coğrafyaya kalıcı baharı getirecek olan sizlersiniz. Biz şu anda sizlere daha güzel, daha huzurlu, daha kalkınmış ülkeler teslim etmek için gerçekten çok yoğun çalışıyoruz. İnşallah sizler bizlerden emaneti devralacak, ülkelerinizi daha da büyütecek, daha da güzelleştireceksiniz."
Başbakan Erdoğan, sözlerini Filistin, Tunus, Yemen, Libya ve Mısır'dan gelenlere tek tek selamlarını ileterek tamamladı. Erdoğan, daha sonra "Samimi undan yapıldığını" belirttiği Barış Ekmeği'nin çocuklara ve basın mensuplarına ikram ederken, kendisi de ekmekten yemeyi unutmadı

Kaynak: İHA