Sarıkamışt’ta Turizm Haftası Etkinlikleri

Kars’ın Sarıkamış ilçesinde, 15-22 Nisan ‘Turizm Haftası’ çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Sarıkamışt’ta Turizm Haftası Etkinlikleri
Sarıkamış Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Sarıkamış Turizm Derneği (SATURDER) tarafından organize edilen etkinlikler kapsamında, Sarıkamış Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Spor Salonu’nda kutlama programı düzenlendi.

Program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Katılımcılara ekmek arası kaşar döner ikramının yapıldığı programda, Turizm Bakanlığı Tanıtım CD’sinin sinevizyon gösteriminin ardından, Kaymakam Erdoğan Turan Ermiş, bir konuşma yaptı.

Turizmin gelişmiş ülkelerin bütçelerinde çok önemli bir gelir kaynağı olduğunu belirten Kaymakam Ermiş, “Tabi ekonomik değeri olmakla beraber turizmin günümüzde en büyük faydası medeniyetlerin buluşmasını sağlamasıdır. İnsanların birbirini tanımalarıdır. Bu özelliğiyle turizm çok önemlidir. Turizm ayrıca dünya barışına hizmet ediyor. Yani turizm sayesinde gönül köprüleri kuruluyor. Şöyle ki; Türkiye’yi gelip gören, gezen Avrupalılar, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesini canı gönülden istiyorlar” dedi.

Türkiye’nin dünyada önemli bir turizm merkezi olduğunu ifade eden Erdoğan Turan Ermiş, “Türkiye, dünyada gelen turist sayısı olarak 7’nci, Turizm gelirleri olarak 9’uncu sırada. Tabi hedefi büyük Türkiye’nin inşallah 4-5 yıl içerisinde ilk 5’e girmek gibi bir hedef var. 2023 yılında 50 milyon turist bekleniyor. 2012 itibariyle Türkiye’ye gelen turist sayısı 31 milyon civarında, 30 milyar dolarlıkta bir gelir var. Sarıkamış sadece Kars’ın değil, aslında tüm Türkiye’nin gözbebeği olan bir turizm merkezidir. Kristal kar özelliğiyle, kış turizmiyle, yaban hayatıyla, tarihi binalarıyla, spor turizmine olan elverişliliğiyle, manevi turizmiyle Türkiye’nin gözbebeği önemli bir turizm merkezidir” diye konuştu.

Sarıkamış’a gelen turist sayısının son 3 yılda 30 binden 80 bine ulaştığını belirten Ermiş, şunları kaydetti:
“Tabi bu noktada gerçekleştirilebilen hususlar var. Ama ileride yapılması gereken konular var. Daha potansiyelinin tamamı açığa çıkarılmış değil. İnşallah önümüzdeki 2 yıl içerisinde ciddi gelişmeler bekliyoruz. Her şeyden önce Şehit abidelerinin yapılması söz konusu bu kesinleşmiş durumda. Sarıkamış’ta Panaromik müze yapılacak. Ayrıca spor sahaları yapılacak. Bu sene yapımına başlanıyor. Diğer taraftan 2.5 milyon euroluk Avrupa Birliği Projesinin bu yıl hayata geçirilmesini bekliyoruz. Son 3 yıl içerisinde Sarıkamış turizminde çok ciddi gelişmeler oldu. Şöyle ki; 3 yıl öncesine kadar, gecelik konaklama olarak Sarıkamış’ta turist sayısı 30 bindi. Bugün 80 binlere ulaştı. İnşallah bu hızlı bir şekilde artıp devam edecek. Bizim amacımız Turizm Haftası’nı Sarıkamış’ın tanıtımına vesile yapmak. Tabi dışarıda halen kar yağıyor. Türkiye’de kaç merkeze şuan kar yağıyordur. Sarıkamış’ın özelliği ve güzelliği beyazlığın olması. Bizde Sarıkamış’ın kayak merkezi’nin dışında ayrıca yöresel ürünlerini tanıtalım diye düşündük. Bu turizm haftasını ona vesile kılmak istedik. Bugün burada yöresel yemek yarışması yapılacak. Ayrıca yöresel ürünler el emeği, göz nuru hanım efendilerin hazırlamış oldukları ürünlerin tanıtımı yapılıyor. Ayrıca kaşardan döner hazırladı arkadaşlar. Ben emeği geçen bütün arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Sarıkamış’ın kalkınmasına ciddi katkıları olan başta sayın Valimiz, Milletvekillerimiz, en başta hükümetimiz, değerli belediye başkanımız, siyasetçilerimiz ve bütün çalışanlarımıza huzurunuzda teşekkür ediyorum. Hepimize Turizm Haftası’nın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Saygı ve selamlarımı sunuyorum.”
Kafkas Halk Oyunları ekibinin muhteşem gösterisinin ardından, 15 -22 Nisan Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen, 1. Geleneksel Yöresel Yemek Yarışması, Tenis Turnuvaları, “Sarıkamış’ta Turizm” konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenler protokol üyelerince çeşitli hediyelerle ödüllendirildi.

Halk Oyunları gösterisinden sonra Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde açılan el sanatları sergisinin gezilmesiyle program sona erdi.

Programa, Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, 9’uncu Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Özoğlu, Belediye Başkanı İlhan Özbilen, İlçe Emniyet Müdürü Cem Boçkay, İlçe Milli eğitim Müdürü Bülent Dağdelen, Sarıkamış Turizm Derneği (SATURDER) Başkanı Mir Hasan Taş, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kaynak: İHA