Prof. Dr. Altunbaşak Tübitak’ın Ulusal Hedeflerini Anlattı

İnönü Üniversitesinde “Ulusal Hedefler Doğrultusunda TÜBİTAK” konulu konferans düzenlendi.

Prof. Dr. Altunbaşak Tübitak’ın Ulusal Hedeflerini Anlattı
Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, “Türkiye şu an iyi bir noktada ve çok iyi imkanlara sahiptir” dedi.

TÜBİTAK’ın hedefleri konusunda ana kriterlerin makale, bildiri, kitap, patent, ürün, model şirket ve yeni projeler olduğunu belirten Prof. Dr. Altunbaşak, “Amaç yeni şirketler kurmaktır. Çünkü Dünya artık bu yöne gidiyor. Özellikle hedef odaklı Ar-Ge çalışmaları Türkiye’nin önünü açacaktır. Eğer uçak, tren, tank yapmak isteniyorsa, hedefler bu doğrultularda geliştirilmelidir. TÜBİTAK’ da bu hedefler doğrultusunda belirli alanlarda çağrılar açmaktadır, ihtiyaç olan alanlara yönelmektedir” dedi.

Bilimsel çalışmalar alanında daha fazla proje, daha fazla işbirliği ve daha fazla araştırmacının katılım sağlaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Altunbaşak, makale teşvikindeki yeni gelişmeleri izah ederek sözlerine şöyle devam etti:
“Proje destek hizmetlerini çok önemsiyoruz. Bir proje nasıl hazırlanır, neler içerir bu konuda farkındalık, tanıtım, bilgilendirme ve eğitim gelişsin istiyoruz. Şirketleşme ve girişimcilik hizmetleri, şirket kurma, rehberlik gibi konularda açıklamalar ile birlikte teknoparklar açılsın, gelişerek devam etsin istiyoruz. Bu durum Türkiye’de belirli bir olgunluğa geldiğinde biz de destek vereceğiz. Bireysel Girişimcilik Aşamalı Destek Programında ise Girişimcilik Eğitimi ve Rehberlik Desteği sağlıyoruz.”
Fikir, girişimcilik faaliyetleri, şirketleşme, ürün geliştirme, prototip, pazara giriş, pazar gibi proseslerle ilgili konuşan Prof. Dr. Altunbaşak, finansmanın dışındaki sorunların çözümü açısından rehberlik hizmetinin de sağlandığını açıkladı.

Söz konusu projenin araştırma bazlı bir proje olması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Altunbaşak, çok önemli bir diğer konunun da girişimci ve yenilikçi üniversiteler olduğunu, bu konuda mutlaka farkındalık yaratılması gerektiğini ve 168 üniversite içerisinde girişimci ve yenilikçi üniversiteler endeksinin oluşturulduğunu ifade etti.

İşbirliğini teşvik eden mekanizmalara değinen Prof. Dr. Altunbaşak, Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı ve TÜBİTAK-Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı ile bu projelerin içerdiği şartları izah etti. Prof. Dr. Altunbaşak, “TÜBİTAK ARDEB’e önerilen ve desteklenen projelerde birinci sırayı temel bilimler almaktadır. ARDEB bünyesinde fizik ve matematiksel bilimler için ayrı ayrı bir araştırma destek grubu kurulmuştur ve temel bilimlerden daha çok proje beklenilmektedir” dedi.

TÜBİTAK’ın bilim insanını destekleme projelerini detayları ile izah eden Prof. Dr. Altunbaşak, 19 bine yakın bilim insanının desteklendiğini, yurt içi yurt dışı burslar ve etkin desteklerinde söz konusu olduğunu belirtti.

TÜBİTAK’ın ülke genelindeki bilgilendirme faaliyetlerine vurgu yapan Altunbaşak, “81 ilde ayak basılmadık yer bırakılmadı, bu imkanlar mümkün olduğunca izah edilmeye çalışıldı ve ARDEB’e önerilen proje sayılarında önemli artışlar yaşandı. Türkiye son 10 yılda, gelişmesine hızla devam etmektedir, Ülkemiz bilim ve teknoloji alanında kendini daha fazla göstermelidir, Bilim ve Teknolojiye ayrılan kaynakların artış hızında, Türkiye Dünya’da ikinci sırada bulunmaktadır. İlerlemek için bilimden başka yol yoktur. Kesinlikle bilim toplumu olunmalıdır. Tabi bu durumda en fazla iş ise üniversitelere düşmektedir” şeklinde konuştu.

Konferansın bitiminde TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ve TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Necati Demir’e Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik tarafından Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Geleneksel El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından yapılan vazo ve tabak hediye edildi.

Konferansa İnönü Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Çelik, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. M. Necati Demir, Rektör Yardımcıları, Rektör Danışmanları, Fakülte Dekanları, Enstitü Müdürleri, akademik ve idari personel, öğrenciler, sanayici ve işadamları katıldı.

Kaynak: İHA