Aşçılar Yarışmasında 5 Ton Gıda Tüketildi

Bulgaristan'ın Plovdiv (Filibe) şehri, ulusal mutfak kupa yarışmasına ev sahipliği yaptı.

İkincisi düzenlenen aşçılık yarışmasında, yaklaşık 5 ton gıda kullanıldı. Kendi alanlarında tanınmış uluslararası jüri tarafından derecelendirilen ülkenin en iyi 60 aşçısı, kupanın sahibi olmak için ter döktü. Bu yıl dünya çapındaki trendin milli mutfağa dönüş olduğunu açıklayan Profesyonel Aşçı Birliği üyeleri, sağlıklı yemeklerin modasının hala gündemde olduğunu belirtti.

Takım olarak ve kişisel olmak üzere iki farklı dalda yarışan aşçılara, önlerine konulan 'siyah kutu'dan ne çıkarsa onunla 3 çeşit faklı yemek yapmak görevi verildi.

Hazırlanan yemeklerden esinlenen ev hanımları da evde denemek üzere bol bol fotoğraf çekti.
Yarışmadaki diğer bir ilginç dal 'carving' olarak adlandırılan sebze ve meyve oyma sanatı oldu. Ellerinde kullandıkları özel aletler sayesinde meyveler üzerinde süsleme yapan katılımcılar, bir birinden ilginç figürler meydana getirdi. Kabağın birkaç türü, karpuz, kavun, turp, lahana, brokoli gibi ürünleri kullanan yarışmacılar, oymacılığın yanında dekorasyona da önem gösterdi ve meyvelerin etrafını da süslemekte ustalık sergiledi.

Kimi karpuz oyma içi ve kabuklarından kaplumbağa meydana getirdi, bazısı ise özenle işlenmiş bir vazo.

ÇİKOLATADAN BULGARİSTAN TARİHİ
Tatlı dalında Bulgaristan'ın tarih sayfalarını ve başlıca tarihi ve kültür resimlerini çikolatayla yapan figür dikkatleri çekti.
Bu figürün yapımının 45 gün sürdüğünü aktaran ve Cihan'a konuşan Yordanka Maneva, “Özel beyaz ve siyah çikolatadan yapıldığı için yıllarca böylece durabilir. Çikolata yanında şeker hamuru da kullandım. Resimler fırça ile yapıldı ve katmanların kuruması beklendiği için zaman aldı.” dedi.

Pastayla birlikte yaptığı bu figürü ihalede satacağını belirten Maneva, elde edilen gelirleri kimsesiz çocuklar yurduna bağışlayacağını kaydetti.

Yarışmacılar arasında pizza dalında hünerlerini sergileyenler de gösteri yaptı. Hamuru açarak farklı süslemeler yapan pizzacılara, İtalya'dan gelen jüri tarafından not verildi.

Aşçıların hazırladığı renkli lezzetler, estetik açıdan da göz doldururken, birçok kişinin iştahını kabarttı.

SOMON BALIĞI YARIŞMASI İLGİ GÖRDÜ
Kupadaki en heyecanlı yarışma ise Norveç'den getirilen taze somon balığı temizleme gösterisi oldu.
Kaymasını engellemek ve hijyenik gerekçeyle kuru bezle temizlenen büyük balıklar, daha sonra masalara bırakıldı. Yarışmacılar tarafından parçalanarak, derisi ayrılan ve kılçıkları özel pense ile alınan balıklar, kısa zamanda pişirmeye hazır hale getirildi.

Kesme işlemleri yapılırken, herhangi bir yaralanmaya karşılık da özel metal dikişli eldiven kullanıldı .