Bakan Çağlayan'dan Koç'a Tepki: 'yerli Otomobil İntihardır' Sözünü Kınıyorum

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un "Yerli marka otomobil, ticari intihardır." sözünü şiddetle kınadığını belirtti.

Çağlayan, "Mustafa'ya illa 'bunu yap' demiyorum, en azından yapmayacaksa çekilsin. Evelallah Türkiye olarak yerli otomobili yaparım. Uçak da yaparım, jet de yaparım, çatlasınlar, çatlamasınlar. Bunu yapacak Türkiye." dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Sakarya'nın Sapanca ilçesindeki bir otelde düzenlenen '2023 Hedefi Yolunda Türkiye Markası Çalıştayı'nda konuşan Bakan Çağlayan, yeni bir Türkiye inşa ettiklerini söyledi.

2023'te muasır medeniyetler seviyesine gelmek istediklerini kaydeden Çağlayan, Türkiye'nin mevcut sistemlerle 2023 hedefine ulaşamayacağını ifade etti.

Bundan sonra yeni bir modelle yollarına devam etmeleri gerektiğini ifade eden Çağlayan, şunları dedi: "Bizi 2023'e mevcut sistemler götüremez. Geleceğimiz noktaya kadar geldik. Bizim 2023'e giderken mevcut sistemleri geride bırakıp yeni bir modelle ve anlayışla gitmemiz gerekiyor. Bunun için artık hiç birimizin dilinden Ar-Ge düşmüyor, inovasyon düşmüyor. Düşmeyecek de. Düşmemesi de gerekiyor."

Uluslararası rekabete açılmış bir Türkiye'nin dünyanın 341 gümrük bölgesine ihracat yaptığını kaydeden Çağlayan, "Avrupa'ya yapmış olduğu ihracatın yüzde 95'i sanayi ürünleri olan bir Türkiye var. İhracatında otomotiv gibi son derece önemli bir sektöre sahip olan bir Türkiye var. İhracat yapamayan sadece iki ülke var. Bilmem yerini bileniniz var mı? Ben de bilmiyordum haritada gösterdiler. Asya Pasifik'te toplu iğne başı kadar iki ülke. Bu sene ne yapıp yapacağız gideceğiz o ülkeye de ihracat yapacağız. Dünyada Türk malının, Türk markasının gitmediği pazar bırakmayacağız inşallah." dedi.

241 gümrük bölgesine mal satmanın kolay bir şey olmadığını vurgulayan Çağlayan, şöyle devam etti: "Bu öyle kolay bir iş değil. Babayiğitlik ister. Bu babayiğitte bizim ülkemizde, ihracatçımız da sanayicimiz de fazlasıyla mevcuttur. Türk malı Avrupa malı kadar kaliteli, Asya malı kadar da ucuz nitelikli olacak kadar bir anlayışla yoluna devam ediyor. Dünyanın bir çok ülkesinde Türk malı dediğiniz zaman fazlasıyla itibar görüyor. Türk malı bir çok pazarda pahalı olmasına rağmen o ülke vatandaşları tarafından tercih ediliyor. Her ne yaparsak yapalım şu an Türkiye'de birim ihracat kilogram fiyatı geçen yıl 1.58 dolar. Biz 1.58 dolara satarken bugün Japon, malını kilogramını 3.96 dolara satıyor. Alman, bir kilogram ihracatını 3.76 dolara yapıyor. Güney Koreli, 3 dolara yapıyor. Bizi 2023'e taşıyacak olan 500 milyar dolara taşıyacak olan tek şey ürünlerimizi marka, tasarım, kalite ve fiyatlarını arttırmaktan geçiyor. Bunun başka çaresi yok. Eğer üç dolara ihracat yapan bir ülke olsak bugünkü ihracatımızı zaten kafadan ikiye katlamıştık."

"KOÇ'UN 'YERLİ OTO YAPMAK, TİCARİ İNTİHAR' SÖZÜNÜ ŞİDDETLE KINIYORUM"

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un, "Yerli marka otomobil, ticari intihardır." sözünü şiddetle kınadığını belirten Çağlayan, "Türkiye, dünyanın gelecekteki 5 starından biri görülüyor. Biz bunu yaparız. Siz bakmayın, bazı arkadaşlarımız zaman zaman kıbleyi şaşırmış olabilir. 'Yerli oto yapmak, ticarette intihar' diyebilirler. Böyle bir lafı şiddetle kınıyorum. Tekrar tekrar söylüyorum bunu, çünkü çok dokundu. Bu konuda konuşmaya devam edeceğim ta ki Mustafa konuşmasını düzeltene kadar. Bazı gazeteler 'özel sektöre baskı yapılıyor' diye eleştiriyor. Arkadaş, ben yaparım. Mustafa'ya illa 'bunu yap' demiyorum, en azından yapmayacaksa çekilsin. Evelallah Türkiye olarak yerli otomobili yaparım. Uçak da yaparım, jet de yaparım, çatlasınlar, çatlamasınlar. Bunu yapacak Türkiye. 20 milyar dolar ihracat yapıyoruz otomotivde. Amacımız, bu konudaki göbek bağını koparmak. 2023'e kadar inşallah uçağımızı da jetimizi de yapacağız." şeklinde konuştu.