Fethiye Devlet Hastanesi Onkoloji Uzmanı Dr. Muslu Açıklaması

Fethiye Devlet Hastanesi Onkoloji Uzmanı Dr. Uğur Muslu, ''Ailede bir kanser hastası varsa kişi kendisinin de kanser olabileceğini düşünüyor. Bu tamamen yanlış bir düşünce'' dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü tarafından ''Sağlıklı Yaşam'' semineri organize edildi. Fethiye Devlet Hastanesi Onkoloji Uzmanı Dr. Uğur Muslu, Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen seminerde, kanserden korunmamanın yollarını sunum eşliğinde anlattı. Muslu, kanser hastalıklarının Türkiye'de kalp rahatsızlıklarından sonra ikinci sırada yer aldığı söyledi.

Erkeklerde en sık görülen kanser türünün akciğer kanseri olduğuna işaret eden Muslu, kadınlarda ise meme kanserinin sık görülen kanser türü olduğunu belirtti.

Muslu, kanserin nedenlerinin çevresel olduğunu, çok azının ise genetik ve cinsel olarak görüldüğünü ifade ederek, ''Genetik olduğunu düşünmek çok doğru değil. Ailede bir kanser hastası varsa kişi kendisinin de kanser olabileceğini düşünüyor. Bu tamamen yanlış bir düşünce. Yapılan araştırmalarda genetik kanser rahatsızlıkları çevresel nedenlerin dışındaki yüzde 10'luk oranda yer alıyor'' dedi.

Yaşlılarda kanser riskinin arttığına değinen Muslu, yaşlı erkeklerde prostat, kadınlarda ise meme ve yumurtalık kanseri görülebildiğini vurguladı.

Özel Lokman Hekim Hastanesi Diyetisyeni Gözde Soydemir de ''Kanserde beslenme ve obezite'' konulu seminer verdi. Obezitenin safra kesesi, böbrek, damar, kalp, tansiyon rahatsızlıkları ile kansere sebep olduğunu kaydeden Soydemir, ''Obezite bir çok kanser türüne sebep oluyor. Obezite vücutta yağ dokusu üzerine etki ediyor ve bu da hormonal değişikliklere neden olarak yağ hücrelerinin daha fazla salınmasına ve hızlı büyümesine neden olarak kanser rahatsızlıklarını ortaya çıkarıyor'' diye konuştu.

Muhabir: Utku Uçrak

Yayıncı: Güç Gönel
Kaynak: AA