Putin ve Mursi’den Suriye’de Ateşkes Çağrısı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile Karadeniz tatil kenti Soçi’de bir araya geldi.

Putin ve Mursi’den Suriye’de Ateşkes Çağrısı
Görüşmede ikili ekonomik ve ticari ilişkiler, turizm, bölgesel ve uluslar arası sorunlar masaya yatırıldı. Putin ve Mursi, Suriye’de ateşkes çağrısı yaptı ve dışarıdan güçlerin ülkenin içişlerine karışmalarına tepki gösterdi.
İkili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen liderler, Suriye’de siyasi barış sürecinin teşvik edilmesi konusunda fikir birliğine vardıklarını açıkladı.

Putin, “Suriye’de krizin çözümü için siyasi ve yasal çözüm konusunda ülkelerimiz hemfikir. Burada dış müdahale olmamalı.” uyarısında bulundu.
Suriye krizine kısa sürede çözüm bulunması gerektiğini ifade eden Mursi de, krizin çözümü konusunda Rusya ile görüşlerinin birbirine uzak olmadığını belirtti.

Enerji alanında işbirliğinin geliştirilmesi konusunda mutabakata vardıklarına değinen Mursi, “Petrol, doğalgaz ve nükleer enerji alanında işbirliğimizi geliştireceğiz.” dedi.

2012’de Mısır’a giden Rus turist sayısında yüzde 35’lik bir artış yaşanmasını sürpriz olarak değerlendiren Putin, “Küresel ekonomide yaşanan zorluklara rağmen ticari ilişkilerimiz gelişiyor. Toplam ticaret hacmi 3,5 milyar dolar. Mısır’ı ziyaret eden Rus turistlerin sayısı da hızla artıyor. 2012’de yüzde 35 arttı. Bu benim için sürpriz oldu…” dedi.

Putin bu yıl iki ülkenin diplomatik ilişkilerin başlamasının 70’inci yılını kutlayacağını da hatırlattı.
MISIR, RUSYA’DAN 2 MİLYAR DOLAR KREDİ TALEP ETTİ
Rusya ve Mısır arasında tarım alanında ilişkilerin gelişimi de hızla artıyor. 2012’de iki ülke arasında tarım ticareti yüzde 33,1 artarak 2 milyar dolara yükseldi. Mısır, Rus buğdayını ithal eden ülkelerin başında geliyor. Mısır’da son dönemde yaşanan gelişmeler tahıl ihracatını da olumsuz etkiledi.
Kaynaklar, Mısır’ın Rusya’dan tahıl ithal edebilmek için Putin’den 2 milyar dolarlık kredi talebinde bulunduğunu belirtiyor. Kremlin danışmanı Yuri Uşakov, kredi konusunun Putin-Mursi görüşmesinde ele alındığını, önümüzdeki günlerde konunun ele alınacağını söyledi.

Uşakov kredi miktarı ile ilgili herhangi bir bilgi vermedi.
Görüşmelerde Mısır’ın Asvan barajının Rusya tarafından modernize edilmesi konusu da ele alındı .