Deniz Ülke Arıboğan: Biz Dirlik Ortamını Sağlamak İstiyoruz

Akil İnsanlar Marmara Bölgesi Heyeti Başkanı Deniz Ülke Arıboğan, "Hangi şart altında olursa olsun, karşılıklı silah kullanmadan tartışalım konuları.

Deniz Ülke Arıboğan: Biz Dirlik Ortamını Sağlamak İstiyoruz
Bizim derdimiz bu. Biz huzurlu bir Türkiye istiyoruz." dedi.

Çözüm süreci kapsamında ziyaretlerde bulunan Akil İnsanlar Marmara Bölgesi Heyeti, Kocaeli'nin İzmit ilçesindeki bir otelde basın toplantısı düzenledi.

Heyet Başkanı Deniz Ülke Arıboğan, Ahmet Gündoğdu, Yücel Salman, Mithat Sancar, Levent Korkut ve Ali Bayramoğlu gazetecilerin sorularını cevapladı.Heyet Başkanı Deniz Ülke Arıboğan, "Toplumda eşit bir şekilde arada, mezhep, din, ideoloji farkı gözetmeksiniz, herkesin kendisini güvende hissettiği bir dirlik ortamı var, biz bunu sağlamaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Arıboğan, sorunların karşılıklı konuşarak çözülebileceğinin altını çizerek, şunları kaydetti: "Hangi şart altında olursa olsun karşılıklı silah kullanmadan, tartışalım konuları. Bizim derdimiz bu. Biz huzurlu bir Türkiye istiyoruz. Bunun içinde eğer endişeli insanların sesini dinlemezseniz, duymazsanız bunu sağlamaya imkan yok. Bu endişeleri paylaşmıyor muyuz, bu insanlar boşa mı konuşuyor diye düşünüyorsunuz. Yok böyle bir şey. Tam tersine bu endişelere çok kıymet veriyoruz. Onun için bu endişelerin taşınması gerektiğini düşünüyoruz. Bunu sadece hükümete değil, muhalefete de taşımak gerektiğini düşünüyoruz. Dediğimiz gibi derdimiz silahların susması dönemi değil. Bakın 85 gündür bu ülkede kan dökülmüyor siyaset nedeniyle. Ama bunun bitmesi ilerde hiçbir şey olmayacağını göstermez. Bu ülkenin sosyal fay hatları, eğer doğru dürüst bir barış kültürü oluşturulmazsa her an büyük depremlere yol açabilir. Kürt meselesi biter, mezhep meselesi başlar. O biter dinci laik meselesi başlar, o biter 2 şehir birbirine girer. Yani bu doku, bu savaşa alışkanlık öyle bir kültür yarattı ki ruhsal sağlımızı bozacak bir hale geliyor. Onun için toplumsal birliğimizi bütünlüğümüzü sağlayacak toplu bir aktiviteye ihtiyacımız var. Endişelilerin endişelerini biz gideremeyiz. Bizim elimizde öyle bir güç yok. Ama endişelilerin endişelerini yukarıya taşıyabiliriz. Ki bundan sonraki kurulacak olan düzende o insanlarında söylediği sözün bir varlığı ortaya çıksın." Başkan Vekili Mithat Sancar, bu komisyonun asıl amacının dinlemek olduğunun altını çizdi. Sancar, şunları kaydetti: "Temas ettiğimiz yerlerde algıları kaygıları düşünceleri dinliyoruz. Sözle temasla diyalogla gerçekleşiyor olması ülkede barış kültürüne katkıda bulunacak bir faaliyet olarak değerlendirilmeli. En büyük eksiğimiz bu konu da sakin konuşmayı başaramamış olmamızdır. Konuştukça birbirimizi daha fazla anlayacağımıza dair bir tecrübemiz ve güvenimiz var. Her yeni temas kızgınlıklar da dahil olmak üzere bütün duyguların dışa vurumu sağlayacak. Sorunumuzu ortak akılla çözeceğiz." Ahmet Gündoğdu, Yücel Salman, Levent Korkut ve Ali Bayramoğlu da akil insanların yaptıkları temaslarla ilgili görüşlerini söyledi ve soruları cevapladı. Öte yandan, marjinal bir grup, İzmit ilçesindeki caddelerle vatandaşlarla görüşen Akil İnsanlar Marmara Bölgesi Heyeti'ne protesto gösterisinde bulundu. Heyet, protesto nedeniyle ziyaretini kısa tuttu. Heyetin, Kocaeli'ndeki temasları sürüyor .