Konya İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, 2013 yılı Nisan ayı İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Konya merkezde Cumhuriyet tarihi boyunca yapılmış meslek lisesi derslik adedi 445. Bu yıl içerisinde Cumhuriyet tarihi boyunca yapılmış kadar derslik yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Konya İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı
BİN 733 PROJENİN BÜTÇESİ 7 MİLYAR 938 MİLYON TL
İl Genel Meclis Salonu’nda yapılan İl Koordinasyon Kurulu Toplantısına başkanlık eden Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, yatırım kuruluşlarından alınan dönem izleme raporlarına göre 2013 yılı yatırım programında bin 733 adet yatırım projesinin bulunduğunu ifade etti.

Bu projelerinin toplam bedelinin 7 milyar 938 milyon TL olduğunu açıklayan Vali Doğan, 2013 yılı toplam ödeneklerinin ise 1 milyar 771 milyon TL olduğunu belirtti.

31 Mart 2013 tarihi itibariyle ödenekler toplamının 294 milyon 293 bin TL harcanarak yüzde 17’lik nakdi gerçekleşme sağlandığını kaydeden Vali Doğan, “Nakdi gerçekleşme oranı mahalli idarelerde yüzde 18, diğer yatırımcı kuruluşlarda yüzde 12 olarak gerçekleşmiştir. Bin 733 adet projeden 156 adet proje bitirilmiş olup, 473 adet proje üzerinde çalışmalar sürmekte, 154 adedi ihale aşamasında, 950 adedine ise başlanamamıştır. Başlanamayan projelerin etüt ve ihale hazırlıkları devam etmektedir” dedi.

Vali Doğan, projelerin sektörlere dağılımını ve bitirilen projeleri şu şekilde açıkladı: “Tarım 256, madencilik 3, enerji 12, ulaştırma 842, eğitim 205, sağlık 30 ve diğer kamu hizmetleri 385 adettir. Biten projeler tarım sektöründe 2, madencilik sektöründe 3, enerji sektöründe 2, ulaştırma sektöründe 42, eğitim sektöründe 53, sağlık sektöründe 4 ve diğer kamu hizmetleri sektöründe 20 adettir.”
“BU YIL İL ÖZEL İDARESİ AÇISINDAN SON DERECE ÖNEMLİ”
Geçmiş dönemlerde yakalanan çalışma ivmesini bu dönemde de devam edeceğini umduğunu aktaran Vali Doğan, “Türkiye geçtiğimiz yıl içerisinde taşra yönetimi açısından önemli kararlar aldı. Büyükşehir Belediyesi kanunu kabul edildi. Bu çerçevede Konya’nın özellikle idare yapılanmasında önemli değişiklikler meydana gelecek. Konya’da 168 belediye kanun gereğince kapatılmış olacak. Beldelerimiz artık görev üstlenmemiş olacaklar. Aynı şekilde il özel idaremiz de önümüzde yıl yapılacak mahalli idareleri genel seçiminden sonra organları teşekkül etmeyecek ve fonksiyonları icra etmeyecek. Dolayısıyla mahalli yönetimlerimiz açısından bu yıl özellikle de il özel idare açısından sonra derece önemli bir yıl. Yapacakları bütün hizmetleri yıl içerisinde tamamlamak durumundalar ve yerel nitelikte olup da çözülmesi gereken konuları da hem kaymakam arkadaşlarımızın hem daire müdürü arkadaşlarımızın il özel idare üzerinden çözmeyi gerektiren sorunları da bu yıl içerisinde çözmek için gerekli gayretleri göstermeleri gerektiğini düşünüyorum. Önümüzdeki yıldan itibaren bu sorunlar çözümsüz kalacak değil şüphesiz. Ancak hem Büyükşehir Belediyeleri hem ilçe belediyeleriyle merkezi idarenin çeşitli kurumlarına yüklenen çeşitli fonksiyonlarla bu hizmetler görülmeye devam edilecek. Ancak özel idarenin hazır elinde bütçe imkanı varken tamamlanacak projeler açısından bunu ifade ediyorum” diye konuştu.

KONYA’YA BİN 989 DERSLİK
Bu yıl köy yolları sektöründe geçmiş yıllara göre biraz daha farklı düzenlemeye gittiklerini dile getiren Vali Doğan, “Köy yolları sektöründe biraz daha yüksek oranda mali kaynak ayırdık. Eğitim sektörü içinde Milli Eğitim Bakanlığıyla görüşmek suretiyle bugüne kadar hiç yapılamadık ölçüde geniş bir yatırım programı hazırlandı. Elimizdeki yatırım programına göre bin 989 derslik yapılacak bu yıl Konya’da. Ortalama derslik yapım 400 adet olduğunu söylersek, yaklaşık 5 kat daha fazla derslik üretmeye niyetimiz var. Özellikle tam ihtiyaç olan yerlerde derslik yapma konusunda bir planlama gerçekleştirmiş olduk. Sadece coğrafi anlamda tam yerinde değil ama ihtiyaç olan alanda da tam yerinde bir programlama yapılmaya çalışıldı” şeklinde konuştu.

CUMHURİYET TARİHİNDE YAPILAN DERSLİK KADAR DERSLİK
Konya merkezde Cumhuriyet tarihi boyunca yapılmış meslek lisesi derslik adedinin 445 olduğunu da vurgulayan Vali Doğan, “Ancak bu yıl bizim yatırım programına aldığımız derslik adedi yine 445. Bu yıl içerisinde Cumhuriyet tarihi boyunca yapılmışlar kadar derslik yapmaya çalışıyoruz. Şu anda da 700 kadar dersliğin ihalesi tamamlandı. Müteahhitlerin yer tespiti çalışmaları devam ediyor. Bu arada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeni 2013 yılı fiyatlandırmaları yayınlandığı için şimdi arkadaşlarımız elimizdeki ihaleleri yeni duruma uyarlanamaya çalışıyorlar ki; bu ay itibariyle yeniden çok hızlı bir şekilde ihaleler devam edecek. Umut ediyoruz ki, ufak tefek arazi problemi olan yerler dışında Temmuz ayı başına gelindiğinde bütün eğitim kurumlarına ilişkin ihaleleri tamamlamış olacağız. Yine o tarihe gelindiğinde bütün yol, içme suyu, okul bakım onarım ihaleleri ve diğer il özel idaresi yatırım programında görülen işler de ihale edilmiş olacak” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de önümüzdeki yıl kapanacak olan il özel idareleri konusunda “sari ihale yapılabilir mi?” diye bir tartışmanın olduğuna da dikkat çeken Vali Doğan, “Millet tartışa dursun biz ihaleleri yapıyoruz. Önümüzdeki yılın ilk üç ayında il özel idaresi görevlerini yapmaya devam edecek. Biz o tarihe kadar işlerimizi toparlamaya çalışıyoruz” dedi.

Kaynak: İHA