Btk Başkanı Acarer Açıklaması

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, "Nüfusu 76 milyon olan Türkiye'de 68 milyon mobil, 21 milyon geniş bant abonesi bulunuyor" dedi.

Acarer, Süleyman Demirel Üniversitesi Prof. Dr. Lüftü Çakmakçı Kültür Merkezinde düzenlenen "İnternetin Güvenli Kullanımı ve Elektromanyetik Alanlar" Konferansı'nda yaptığı konuşmada, BTK'nın bilişim sektörünü denetleyen ve hakemlik yapan bir kurul olduğunu söyledi.

Bilişim sektörünün sürekli değişen ve gelişen yapısından dolayı denetlemenin çok zor olduğuna dikkati çeken Acarer, bu nedenle BTK'nın çok nitelikli kadrosu olduğunu belirtti.

Dünyadaki 7 milyar insanın yarısının diş fırçası kullandığını ancak neredeyse tamamının mobil abone olduğunu ifade eden Acarer, 50 milyon kullanıcıya radyonun 38, televizyonun 17, internetin ise 4 yılda ulaştığını vurguladı. Acarer, Facebook'un 100 milyon kullanıcıya 9 ay gibi kısa sürede yükseldiğini kaydetti.

Bilişim sektörünün olmazsa olmazının internet olduğunu anlatan Acarer, "Çekirdek ailenin tanımı değişti. Eskiden çekirdek aileye anne, baba ve çocuklar girerdi. Şimdi ise bu, anne, baba, çocuklar ve internet oldu. İnternetin olmadığı bir lokasyon, yaşam evi düşünemiyorum" diye konuştu.

Acarer, internetin yaşantıyı büyük ölçüde etkilediğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Türkiye'de 68 milyon mobil abone var. Mobil abonelerin birçoğu mobil internet kullanmaya başladı.

Nüfusu 76 milyon olan Türkiye'de 68 milyon mobil, 21 milyon geniş bant abonesi bulunuyor. Bu, 45-46 milyon kullanıcı demek. Türkiye olarak bilişim sektörünü çok sevdik, çok yoğun kullandık. Bilişim sektöründe ülke olarak hiçbir zaman mütevazi olmamamız gerektiğini düşünüyorum."

-"Türkiye, 292 dakika ile Avrupa'da en çok konuşan ülke"-

Tayfun Acarer, Türkiye'nin bugün bilişim sektöründe birçok ilki geliştirdiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Türkiye, 292 dakika ile Avrupa'da en çok konuşan ülke. Geçen sene 261 dakikaydı. Önümüzdeki sene 350 dakikaya gideriz. SMS'de rakibimiz kalmadı. Gençler interneti çok yoğun kullanıyor. Ayda 32 saat ile Avrupa'da, İngiltere'den sonra ikinciyiz. Sosyal paylaşım sitelerinde rakibimiz Avrupa değil, dünya. Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinde bazen dünyada 4, bazen 5'inci olduk. Sosyal paylaşım sitelerine girme oranımız, dünyada nüfusu bizden birkaç kat fazla olan ülkelerin bile fazla."

Türkiye'de telefon cihazın kullanım süresinin Avrupa'dan daha az olduğunu anlatan Acarer, bir telefonun Avrupa'da 4, Türkiye'de ise 2 yıldan daha az kullanıldığını ifade etti.

Her yıl 16 milyon cep telefonu ithal edildiğini bildiren Acarer, "Bu, Türkiye'nin sorunudur. Üretmiyoruz. Üretemez miyiz- Kesinlikle üretiriz ama üretilenleri ülkede satamıyoruz. Sizler almıyorsunuz. 16 milyon telefon, 3 milyar dolar demek. Bu telefonların yüzde 42'si akıllı telefondur. Bunlar aslında telefon değil, mobil bilgisayardır" dedi.

Her yıl kullanılan data miktarının arttığını dile getiren Acarer, şöyle devam etti:

"Sabit ve mobil altyapıyı geliştiremezsek bu konuda övünçle bahsettiğimiz üstünlüğümüzü 2 senede kaybederiz. Data trafiği son 4 yılda 15 kat arttı. Altyapıyı ise 2 kat geliştirdik. Bir süre sonra kaldırmayacak. Altyapıyı yeni nesil sistemlere göre modifiye etmemiz lazım. Altyapı olmadan bilişim olmaz. Altyapıyı geliştirmemiz gerekir. Mobil baz istasyonu gerekiyorsa bunu artırmamız, mutlaka fiber çekmemiz lazım. Aksi taktirde bu ülkenin bilişim sektörüne dinamit koyuyoruz demektir."

-"5 milyon kişi güvenli interneti kullanıyor"-

Acarer, internetin fiziksel ve içeriksel olmak üzere iki güvenliği bulunduğunu, bunu sağlamak için devletin en üst kademelerinde kurulların kurulduğunu söyledi.

İnternetin özellikle gelecek kuşaklar açısından son derece önemli olacağını vurgulayan Acarer, "Bizim engelleme yaptığımız sitelerin yüzde 96'sı porno, geri kalanı ise kumar siteleri. Bu, çok ciddi bir sosyal sorun. Nesillerinizi sosyal açıdan koruma altına alamazsak istikbaliniz aydınlık olmaz. Bu nedenle 'güvenli internet' şeklinde yeni bir oluşum başlattık. Bugün 5 milyon kişi güvenli interneti kullanıyor" diye konuştu.

Muhabir: Murat Yolcu

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA