Chp Balıkesir Milletvekili Havutça Açıklaması

CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Namık Havutça, köy enstitülerinin, bugünün eğitim politikası üretenlere yol haritası olması gerektiğini bildirdi.

Havutça, Köy Enstitüleri Kanunu'nun kabul edilişinin yıl dönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye Cumhuriyetinin en önemli devrimlerinden birisinin köy enstitülerinin kurulması olduğunu kaydetti.

Eğitimin uzun soluklu bir mücadele olduğunu, eğitim devriminin Atatürk döneminde başlatılan en zor aşamalarının başarı ile tamamlandığını ifade eden Havutça, şunları bildirdi:

''Hasan Ali Yücel'in deyişi ile 'devrimci düşüncenin adamını yetiştirme' projesi olan köy enstitüleri, Atatürk'ün halkçılık ilkelerine uygun olarak, geniş halk kitlelerinin eğitim düzeyini yükseltmek, halkın politik, ekonomik ve kültürel yaşama aktif olarak katılmasını sağlamak ve aynı zamanda kendi hakları konusunda bilinçlendirmektir. Bu eğitim modelinin başarısı, 1946'ya kadar köylerdeki öğretmen açığını kapatan 16 bin 400 kadın ve erkek öğretmen ile 7 bin 300 sağlık memuru ve 8 bin 756 eğitmen yetiştirmiştir. Bugün Türk eğitim sistemindeki yanlış politikalara karşı doğru bir örnek olarak gösterebileceğimiz köy enstitülerinin yaratıcı ve ülkeye katkı politikası önemle irdelenmelidir. Köy enstitüleri, bugünün eğitim politikası üretenlere yol haritası olmalıdır. Çünkü Atatürk ilke ve devrimlerinin Türkiye Cumhuriyeti ile ilelebet yaşatılmasının pusulası eğitimdir.''

Muhabir: Ahmet Pesen / Fikriye Susam Uyar

Yayıncı: Zafer Akpınar
Kaynak: AA