Merkez Bankası'ndan faiz indirimi

Merkez Bankası politika faizini 50 baz puan düşürerek yüzde 5'e çekti. Karar sonrası gösterge faiz de yüzde 5.50'nin altına inerek tarihi düşük seviyeye indi.

Merkez Bankası'ndan faiz indirimi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 5,50'den yüzde 5'e indirdi. Gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 4,50'den yüzde 4'e, borç verme faiz oranı yüzde 7,50'den yüzde 7'ye indirildi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faizde beklentilerin üstünde indirime gitti. Merkez Bankası, politika faizini 50 baz puan düşürerek yüzde 5'e çekti. Merkez Bankası politika faizindeki son indirimi 25 baz puanla Aralık ayında yapmıştı. Merkez Bankası 50 baz puanlık son indirimi ise Ağustos 2011'de yapmıştı.

Banka faiz koridorunun üst ve alt bandını da 50'şer baz puan indirdi. Banka, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 4'e, gecelik borç verme faiz oranını yüzde 7'ye düşürdü. Karar sonrası faiz koridoru yüzde 4-7 olarak uygulanacak.

GÖSTERGE FAİZ TARİHİ DÜŞÜKTE
Gösterge faiz beklentinin üzerinde politika faizi indirimiyle yeni tarihi düşük düzeye indi. Merkez Bankası politika faizinde piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleştirdiği 50 baz puanlık indirim sonrası gösterge tahvilde bileşik faiz yaklaşık 20 baz puanlık düşüşle yüzde 5.50 seviyesinin altına geriledi. Başbakan Tayyip Erdoğan, 5 Nisan'da yüzde 6'lık faizin yüksek olduğunu açıklamış, faiz düşüşe geçmişti.

CARİ AÇIKTAKİ ARTIŞ SINIRLI OLACAK
Kuruldan yapılan açıklamada şöyle denildi: 'Son dönemde açıklanan veriler iç ve dış talep gelişmelerinin öngörüldüğü şekilde seyrettiğini göstermektedir. Yurtiçi nihai talep sağlıklı bir toparlanma sergilerken, ihracat zayıf küresel talebin etkisiyle yavaşlamaktadır. İç talepteki canlanmaya bağlı olarak cari işlemler açığında bir miktar yükseliş gözlenmektedir. Bununla birlikte, mevcut politika çerçevesi ve emtia fiyatlarında gözlenen düşüş cari işlemler açığındaki artış eğilimini sınırlayacaktır.

KREDİ ARTIŞ ORANI REFERANS DEĞERDEN YÜKSEK
Yakın dönemde sermaye girişleri tekrar hızlanma eğilimi gösterirken kredi artış oranları referans değerin üzerinde seyretmektedir. Kurul, finansal istikrara dair risklerin dengelenmesi amacıyla, mevcut konjonktürde bir yandan faiz oranlarının düşük tutulmasının diğer yandan döviz rezervlerini artırıcı yönde makro ihtiyati tedbirlere devam edilmesinin yerinde olacağını belirtmiştir.

Bu doğrultuda, kısa vadeli faizlerde indirime gidilirken rezerv opsiyonu katsayılarının artırılmaya devam edilmesi uygun bulunmuştur.

Öte yandan, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin ve sermaye akımlarındaki oynaklığın sürmesi nedeniyle para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağı belirtilmiştir. Bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurtiçi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır. '

FAİZ NEREDEN NEREYE GELDİ?

20.05.10 - 7.00
17.12.10 - 6.50
21.01.11 - 6.25
05.08.11 - 5.75
19.12.12 - 5.50

ROK'TA 0.2 PUANLIK ARTIŞ
Bu arada Merkez Bankası, bankaların TL zorunlu karşılıklarının döviz olarak tutulmasına ilişkin rezerv opsiyon katsayısını (ROK) ilk dilim hariç bütün dilimlerde 0.2 puan artırdı.

Merkez Bankası, TL zorunlu karşılıkların altın olarak tutulmasına ilişkin rezerv opsiyon katsayısında değişikliğe gitmedi.