'Eğitim Kurumlarına Yapılan Saldırıların Amacı Çözüm Sürecini Baltalamak'

İçel'de bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarını temsilcileri Şırnak'ın Cizre ilçesindeki bazı eğitim kurumlarına yönelik saldırılara tepki gösterdi.

İzol aşiretinin önde gelenlerinden ve Şanlıurfalılar Vakfı İçel Şube Başkanı Hamit İzol, “Barışın gelmesi için canımı malımı her şeyimi vermeye hazırım.” dedi.

Hamit İzol, BDP'li Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk, İçel Gazetecileri Cemiyeti Başkanı Ahmet Ünal ve İçel Turizm İşletmecileri Derneği (MERTİD) Başkanı Murat Demir, Sultaşa Oteli’nde bir araya gelerek çözüm sürecini değerlendirdi. Katılımcılar gazetecilerin sorusu üzerine son günlerde Şırnak'ın Çizre ilçesinde bazı eğitim kurumlarına yönelik saldırılara değindi. İlk sözü alan Mahmut İzol, Türkler ve Kürtlerin bütün zorlukları birlikte yaşadıklarını belirterek, “Birbirimizden kız alıp kız vermişiz. Akrabalıklarımız olmuş. Dinimiz bir, dil ayrılığımız olsa da kültür olarak her Türk mutlaka Kürtçeden bir iki kelime biliyordur." diye konuştu.

Cizre'deki bazı eğitim kurumlarına yönelik saldırılara tepki gösteren İzol buradaki amacın barışı sekteye uğratmak olduğunu vurguladı. "Oradaki çocuklar yaptı deniliyor. Hiç kimse kendi eğitim yuvasını kendi okulunu, yurdunu yakar mı?" diyen İzol, şöyle devam etti: "Bu işe karşı olanlar süreci baltalamaya çalışanlar bunu yapıyor. Zamanla bunlar ortadan kalkacak. Ülkemizin yüzde 80'i bu barış istiyor. Yüzde 80'in istediği her şey olur. Barışı istemeyenler baltalamaya çalışanlar yüzde 10 bile değil. Onlarında kim olduğunu zaten bütün ülkemiz biliyor. Hırsız yakalandığı zaman bütün ayıbı ortaya çıkıyor. Biz hırsızı yakalamışız zaten. Bize hiç bir şey tesir etmez. Onlar adamda öldürse, okulda yaksa bu barış olacak, kimse bu barışı engelleyemez. Şahsım olarak barışın gelmesi için canımı malımı her şeyimi vermeye hazırım."BARIŞI İSTEMEYENLERİ ALLAH ISLAH ETSİN
BDP'li Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk ise "Bu süreci baltalamaya kalkan, engel olmaya çalışan ve bu süreçte barıştan menfaati olmayan kandan beslenenleri Allah ıslah etsin." dedi.

Türk, "Bu süreci geri çevirmek mümkün değil, artık bu süreç başladı.

İnsanlarda neyin ne olduğu gördü. Bu kadar yıl kaybedilen evlatlar hepsi bu memleketin çocukları idi. Bu kadar ekonomi hepimizin kesesinden gitti. İnsanlar arasında bir problem yok bu sürecin başarıya ulaşacağına inanıyorum. " şeklinde konuştu.

Okullarda da üniversitelerde de bu süreçleri sabote etmek isteyenlerin olabileceğini vurgulayan Türk, "Bunlar bu gün gibi yarında olacaktır. Ama kamuoyunun bu kadar desteğine karşı bir şeyler yapamazlar. Bakın eğitim çok önemlidir. Eğitimsiz bir toplum bir yere varamaz. Bu eğitimsiz bir toplumu istediği gibi kullanma amacıdır. O da size açık söyleyeyim bu sürece karşı sabote etmek içindir. Bu tür olaylar olur bundan sonrada olacak.” diye konuştu.

İçel Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Ünal da eğitim kurumlarına son dönemde yapılan saldırıları anlayışla karşılamanın mümkün olmadığını söyledi.

Saldırıların provokasyon olduğunu dile getiren Ünal şöyle devam etti: "Provokasyonu çözmek bu coğrafyada yaşayan tüm insanların ortak sorumluluğudur. Esen barış rüzgarı ülkemizin hayrınadır."MERTİD Başkanı Murat Demir ise barış sürecini sonuna kadar destek verilmesi gerektiğini ifade etti.

Bir birine akraba olmuş iki milletin artık geçmişin muhasebesini yapacak durumunun kalmadığını anlatan Demir, "Bunca yıldır bir yere gelememiş bir sorun bu gün çözüm sürecine girmişse buna engel değil destek olmak gerekir." diye konuştu.