Koruyucu Ağız-diş Sağlığı Programı

Kahramanmaraş’ta “Koruyucu ağız-diş sağlığı programı” kapsamında verilen eğitim ve uygulamalara katılan sağlık personeline sertifika verildi.

Koruyucu Ağız-diş Sağlığı Programı
Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi eğitimcileri tarafından verilen kursu tamamlayan personeller, İl Sağlık Müdürlüğü’nde düzenlenen törenle sertifikalarını aldı. Törende konuşan Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Dr. Erkan Bulgan, ağız ve diş rahatsızlıklarının oluşmadan önlenebilen hastalıklar grubuna girdiğini belirterek, genel sağlığın bir parçası olan ağız diş sağlığının yaşamsal fonksiyonların korunması ve yaşam kalitesinin devamı açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

İl Sağlık Müdürü Dr. İlker Çitil ise, florjel uygulamasının 2011-2012 yıllarında bir ve 2. sınıf eğitimi gören 19 bin 500 öğrenciye çeşitli aralıklarla uygulandığını kaydetti.

Çitil, 2013 yılı itibariyle bakanlığın yeniden yapılandırılması sonucu, bu çalışmanın Halk Sağlığı müdürlüğünce yürütüldüğünü dile getirdi.

Özel Sağlık Hizmetleri Eczacılık ve Tıbbi Cihaz Şube Müdürü Dt. Ümit Gül’de, 2010 yılından bu yana yürütülmekte olan florlu-jel uygulamaları hakkında katılımcılara istatistiki veriler sundu. Gül, “Florür yeryüzünde yaygın olarak bulunan bir mineraldir. Bazı su kaynakları ve gıdalarda da florür bulunmaktadır. Flor iyonu vücutta en çok kemik ve diş gibi sert dokularda birikmektedir. Florürler uzun yıllardır koruyucu diş hekimliği alanında kullanılmakta olup sistemik yollarla alınan florürlerin minimal etkisi varken, asıl etkisi yerel uygulamalarla oluşmaktadır. Çocuklara uygulanan bu florlu jel uygulamaları ile dişler daha sağlam bir yapıya kavuşmakta ve olası çürümelerin önüne geçilmektedir” diye konuştu.

Program, belge almaya hak kazanan personele sertifikalarının verilmesiyle son buldu .
Kaynak: İHA