Kapadokya’da Turizm Haftası Kutlamaları Başladı

Türkiye’nin peribacaları ile ünlü turizm merkezi Kapadokya’da, Turizm Haftası etkinliklerinin açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Göreme Açık Hava Müzesi önünde gerçekleştirilen Turizm Haftası açılış programına Nevşehir Vali Yardımcısı Murat Kayhan, Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, Mustafapaşa Belediye Başkanı Levent Ak, İl Kültür ve Turizm Müdürü Velettin Birsöz, turizmciler, öğrenciler ve turistler katıldı.

Programın açılışında konuşan Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, turizmin hoşgörünün ve sevginin bir arada yoğrulduğu bir değer olduğunu belirterek bu değere sahip çıkılması gerektiğini ifade etti.

Cingiz: “Dili, dini, ırkı, rengi ne olursa olsun tüm insanların buluştuğu bir değerdir turizm. Bu nedenle büyük bir öneme sahip ve bu değeri korurken sevgi ve hoşgörü prensibimiz olmalı” şeklinde konuştu.

Kapadokya Turistik İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Başkanı Ahmet Tok’da Türkiye’de turizm sektörünün yaklaşık 30 yıllık serüveninde önemli mesafeler kat ettiğini ve son 10 yılda dünyanın en hızlı gelişen turizm ülkesi olduğunu ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın mevcut pazarları geliştirme ve yeni pazarlar yaratma anlamında uyguladığı reklam ve tanıtma çalışmalarının bu başarıda çok etkili olduğunu kaydeden Tok, “Bu başarıda konaklama sektörünün uyguladığı hizmet ilişkisi ve müşteri memnuniyetine dayalı hizmet anlayışı ve yeni ürün yaratmada gösterdiği beceri rol oynamıştır. Özenli yatırımcılara, işletmecilere ve sektör çalışanlarına teşekkür etmek isterim” dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Velettin Birsöz de, “Sağlamış olduğu önemli döviz girdileri ve istihdam imkanları ile Türk ekonomisinin lokomotifi olan turizm sektöründen yaklaşık 60 farklı hizmet sektörü yararlanmaktadır. Bakanlığımızın 2013 turizm politikaları doğrultusunda turizm sektör örgütleri, yerel yönetimler ve seyahat acenteleri ile birlikte yurt içi ve yurt dışı fuarlarda hem ülkemizin hem de bölgemizin tanıtımı etkin bir şekilde yapılmıştır. Geçen yıl Türkiye’yi 32 milyon civarında turist ziyaret etmiş ve bunun sonucunda da 29 milyar dolar döviz girdisi elde edilmiştir. Şu anda Türk turizmi Akdeniz çanağındaki ülkeler ile yarışabilecek durumdadır. Kuşkusuz bu olumlu tablo içerisinde Kapadokya bölgesinin de faydası olduğu tartışmasızdır. Geçen yıl bölgemizi ziyaret eden turist sayısı 2 milyon 571 bin civarında olup ziyarette bulunan turistlerin büyük bir kısmı da konaklama yapmıştır. Önümüzdeki yıllarda bölgemize gelen turist sayısının daha da artacağından şüphemiz yok” diye konuştu.

Vali Yardımcısı Murat Kayhan ise, Kapadokya bölgesinin insanı kendisine hayran bırakacak güzellikleri bünyesinde barındırdığını ifade ederek bu güzellikleri tüm dünya insanlarının görmesini arzu ettiklerini söyledi.

Türkiye’nin turizme geç başlamasına karşın son yıllarda ciddi bir başarı yakaladığını ve ülkeye gelen turist sayısının 30 Milyon’a ulaştığını kaydeden Kayhan, şunları söyledi: “Şu anda dünya turizm pastasından Türkiye’den daha fazla pay alan, hatta hak etmediği kadar fazla pay alan ülkeleri gördükçe biraz burkuluyoruz. Türkiye’nin bünyesinde barındırdığı güzellikler başka bir ülkede yok. Kapadokya bunlardan sadece bir tanesi ve Kapadokya kadar özelliği bulunmayan dünyadaki başka ülkeler çok daha fazla sayıda turist çekebiliyor. Ben bölgemizin hak ettiği değeri görmediğine inanıyorum. Bizler tanıtım için turizmcilerimiz ile birlikte yoğun çaba gösteriyoruz ama daha fazla organize olup daha etkin çalışmalar yapmamız gerek.” Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Halk Dansları Topluluğu ve Hacıbektaş Semah Ekibi gösterileri ilgiyle izlendi

Kaynak: İHA