Ordu’da Başkanlık Sistemi Konuşuldu

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Yanık, “1982 anayasasını yapan insanları ‘hukuksuzluk yapmışsınız’ diye yargılayacaksınız diğer yandan o insanların yaptığı anayasayı halen yürürlükte tutacaksınız. Böyle bir şey mümkün değil” dedi.

Ordu’da Başkanlık Sistemi Konuşuldu
AK Parti Genel Merkezi ARGE Başkanlığı tarafından yürütülen 'Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor’ sempozyumu Ordu’da Adalet ve Kalkınma Partisi İl Binası toplantı salonunda gerçekleşti.

Toplantıya konuşmacı olarak İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Murat Yanık katılırken, eski Kültür ve Turizm Bakanı, İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, AK Parti İstanbul Milletvekili Enver Yılmaz, AK Parti Ordu İl Başkanı Hüseyin Akyol, Baro Başkanı Oktay Çanak, belediye başkanları, ilçe başkanları ve çok sayıda partili de toplantıda yer aldı.

Doç. Dr. Yanık’tan önce partililere Ertuğrul Günay ve Enver Yılmaz selamlama konuşması yaptı.

Selamlama konuşmalarının ardından söz alan Doç. Dr. Murat Yanık, konuşmasına anayasa tartışması ile başlarken, başkanlık sistemini partililere anlattı. Doç. Dr. Yanık, “Bugünlerde başkanlık sistemini çok tartışıyoruz, tartışacağız. Biz hukukçular 1982 Anayasası’nı tarif ederken, şu cümleyi kullanırdık ‘Bu anayasa yamalı bir bohçaya dönmüştür. Artık yama tutmuyor’ derdik. Bu anayasasının değiştirilmesi gerektiğini anlatırdık. Şimdi son zamanlarda son birkaç yıllık gelişmeler sonrasında özellikle bu anayasanın mantıksal iş tutarlılığını kaybetmesi, 17 defa 100’den fazla maddesinin değiştirilmesi, bu anayasayı yapan kurucu idarenin yargılanmaya başlamasıyla beraber bu darbe sonucu yapılan bu anayasanın artık değiştirilmesinin artık bir gereklilik olmasından çıktığını artık bir zorunluluk olduğunu söylüyoruz. Derslerimizde de öğrencilerimize bu anayasanın değiştirilmesi gerekli diye konuşuyorduk. Ama bugün için böyle bir gereklilikten değil, bir zorunluluktan bahsetmemiz gerekir. Türkiye bu mevcut 82 anayasasıyla yarının yürümesi mümkün değildir. Hukuki açıdan, siyasi açıdan hiçbir açıdan mümkün değildir. Siz bir yandan anayasayı yapan insanları yargılayacaksınız hukuksuzluk yapmışsınız diye diğer yandan o insanların yaptığı anayasayı halen yürürlükte tutacaksınız. Böyle bir şey mümkün değil. Bu yüzdende AK Parti çok büyük bir fedakarlık yaparak, anayasa konusunun çok önemli bir konu olduğunu vurgulamak amacıyla kendi unsurundan fedakarlık yaptı ve eşit derecede bir katılım ile oluşan uzlaşma komisyonu kurdu. Çünkü AK Parti’nin derdi üzüm yemektir. 10 yıldır yapılan hizmetleri taçlandırmaktır yeni bir anayasa ile bunları pekiştirmektir” diye konuştu.

“Genel anayasal sorununun çözülmesi için bizim mutlaka ve mutlaka hükümet sistemini değiştirmek gerekir” diyen Doç. Dr. Yanık, “Bu sistemi değiştirmezsek bizi çok büyük bir kriz bekliyor. Bu hükümet sistemi değişikli ve bu paradigma özellik ne? Hangi çözümleri geliştirebiliriz. Alternatiflerimiz nelerdir. Hangi alternatiflerimiz var. Bugün kuvvetler ayrılığına dayalı demokratik üç tane hükümet sistemimiz var. Bir tanesi mevcut hükümet sistemimiz dediğimiz, Parlamenter sistem. Diğeri Fransa’da uygulanan yarı başkanlık sistemi, üçüncüsü ise Amerika’da uygulanan Başkanlık sistemidir. Bu üç sistemden hükümetimizin mevcut sistemi parlamenter sistem olduğu söyleniyor. Biz ne kadar hukukçular olarak ‘ne yediği belirsiz bir sistem, melez bir sistem, ne olduğu belirsiz bir sistem’ desek de anayasamız parlamenter sistem diyor. Bu üçünden bir tercih yapmalıyız. Bugün bu sistemlerden bir tanesi de başkanlık sistemidir. Bu tercihte dikkate almamız gereken, düşünmemiz, tartışmamız gerekir. Bizim sorunlarımızın çözümü için yapacağımız alternatif arayışın gideceği yer Başkanlık sistemidir. Ahmet Necdet Sezer ile Bülent Ecevit arasındaki kavgaları bir hatırlayın. Bu ülke yaşanan bu kavgalar nedeniyle ne krizler gördü. Başkanlık sisteminde bu tür kavgaları görmeniz mümkün değil. Yeter ki sistem doğru kurulsun ve doğru çalıştırılsın” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Murat Yanık, konferansın ardından yöneltilen sorulara cevap verdi .
Kaynak: İHA