BM Genel Sekreter Yardımcısı: Suriye’de Devam Eden Zulme 'dur' Demeliyiz

BM Nüfus Fonu İcra Direktörü ve Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Babatunde Osotimehin, Gaziantep'in Nizip ilçesinde Suriyeli mültecilerin kaldığı çadır ve konteynır kamplarını ziyaret etti.

Türkiye’nin üzerine düşen her şeyi yaptığının altını çizen Babatunde Osotimehin, uluslararası kuruluşlara çağrıda bulunarak, “Kadın ve çocuklar bu savaşın mağduru. Buna kesinlikle bir son vermeliyiz. Suriye’de devam eden zulme 'dur' demeliyiz.” dedi.

Beraberindeki heyetle birlikte sabahın erken saatlerinde Gaziantep’te gelen BM Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Babatunde Osotimehin, Suriyeli mültecilerin barındığı kamp alanını gezdi. Burada sığınmacıların hayat standartlarını inceleyen Babatunde Osotimehin, Türkiye’nin yaptığı yardımlardan dolayı çok teşekkür etti. Kamplarda sağlanan imkanlardan çok etkilendiğini belirten Osotimehin, “Türkiye’nin yaptığı yardımlardan dolayı çok mutluyuz. 200 binden fazla kişiyi kamplarda ağırlıyor. Harcanan bütçe yaklaşık 1 milyar dolar. Gördüklerimden çok etkilendim. Barınma, lojistik, tedarik zincirinden, okullardan, sağlık bakımlarından ve gördüğüm insanların sağlık durumlarından çok etkilendim.” diye konuştu.

SURİYE’YE YARDIM KONUSUNDA BAŞKA ÜLKELERİN YARDIMI DA ŞART

Türk Hükümeti’nin sadece para aktarmadan ziyade her türlü bakım ihtiyaçlarını da karşıladığına dikkati çeken Osotimehin, uluslararası yardım kuruluşlarına çağrıda bulunarak şunları kaydetti: “Türkiye bu işin altından kalkıyor. Türkiye’nin yanı sıra diğer ülkelerin de diğer uluslararası yardım kuruluşlarını olaya el atması gerekiyor. BM olarak biz ölümlerin durdurulması için çağrıda bulunuyoruz. Kadın ve çocuklar bu savaşın mağduru. Buna kesinlikle bir son vermeliyiz. BM’ye üye ülkelere de şunu söylemek istiyorum. Bu olayın görünür kılınması gerek. Kamplarda yaşayan kadınların durumu gerçekten zor. Kadınların ve çocukların onurlu olması gerek. 60 binden fazla çocuğa biz zaten yardım ediyoruz, bu yardımların daha da fazlasını vermek istiyoruz. Suriye’de devam eden zulme dur demeliyiz. Türkiye’ye de bu krizde çözüm ürettikleri için çok teşekkür ederiz. Geri döndüğümüzde de bu durumdan bahsedeceğiz.” Kamp içinde incelemelerde bulunan Osotimehin ilk olarak konteyner kentte yetkililerden kamp hakkında brifing aldı. Daha sonra sosyal tesisleri gezen yetkililer, kamp içerisinde bulunan okulları ve camileri ziyaret etti. Camide bir müddet Kur'an-ı Kerim okuyan Suriyelileri dinleyen BM Genel Sekreter Yardımcısı, onlarla sohbet etti. Çadır kente geçen Osotimehin, burada bir ailenin çadırına girerek onlarla sohbet etti. BM İcra Direktörü’ne AK Parti Gaziantep milletvekilleri Mehmet Sarı, Derya Bakbak, Ali Şahin, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Gaziantep Vali Yardımcısı Nursal Çağıroğlu ve AK Parti Gaziantep İl Başkanı Ahmet Uzer eşlik etti.