Su Arıtma Tesislerine Kars Belediyesi Tabelası Asıldı

Kars Belediye Başkanlığı’nca Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü’ne yaptırılan Su Arıtma Tesislerine ‘Kars Belediyesi Tabelası’ asıldı.

Su Arıtma Tesislerine Kars Belediyesi Tabelası Asıldı
Kars’ta sürekli gündeme getirilen ve DSİ’nin olduğu ileri sürülen Su Arıtma Tesisleri hakkında yapılan spekülasyonlara Başkan Nevzat Bozkuş, son noktayı koydu. Bozkuş, Su Arıtma Tesislerinin belediye tarafından DSİ’ye yaptırıldığını, DSİ’den arıtma tesislerini teslim aldıklarını ve Kars’a Türkiye’de bir başka örneği olmayan su arıtma tesisi kazandırdıklarını kaydetti.

Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Kars’ın 2050 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacak olan ve çevre düzenlemesi tamamlanmış olan arıtma tesisini gazeteciler ile birlikte gezerek açıklamalarda bulundu.

Başkan Bozkuş, belediye olarak Kars halkına bundan böyle Türkiye’de başka bir örneği olmayan ve son derece modern donanımlı arıtma tesisi vasıtasıyla, tamamen içilebilir, temiz ve sağlıklı bir su vereceklerini söyledi.

Sekiz ay önce hizmete sokulan arıtma tesisin bakımının yapılmasının ardından gazetecilere açıklamada bulunan Başkan Bozkuş, arıtma tesisin hiçbir aksaklığa meydan vermeden Kars halkının hizmetinde olduğunu, kente günde 22 bin metreküp su ve Çerme’den gelen su ile birlikte yaklaşık 28 bin metre küp su kapasitesine ulaştıklarını söyledi.

Tek amaçlarının kente 24 saat kesintisiz su vermek olduğunu ifade eden Başkan Nevzat Bozkuş; “Selim’de bulunan Bayburt Barajı’ndan Kars Belediyesi İçme Suyu Arıtma Tesisine saatte 930 metreküp debi ile gelen suyun oksijen ihtiyacının artırılması için organik madde, mangan ve demir ihtivasını oksitlemek amacıyla tesisin havalandırma bölümüne taşınıyor. Kente verilen su havalandırmadan çıkmadan önce bütün mikroplara karşı ön klorlama yapılıyor.Havalandırmadan çıkan suya alüminyum sülfatla birlikte polielekttrolit dozlanır ve dozlanan suyun çökmesini ve dinlenmesini sağlayan tesisteki durultucular kısmına gönderilir. Durultucularda çökeltilen su deniz kumu yardımıyla süzülmesi ve havalanması için filtre denilen kısmına gönderilir ve durultucularda çökeltilen su deniz kum yardımıyla süzülmesi ve havalanması için de filtre denilen kısma gönderilir ve filtrelerden elde edilen temiz suya klorlama yapıldıktan sonra manevra odasına günlük yaklaşık 22 bin metreküp su gönderilir. Günlük test ve analizleri yapıldıktan sonra şehre su verilmek üzere ana depoya gönderilir” dedi.

“TÜRKİYE’DE BİR BAŞKA ÖRNEĞİ OLMAYAN SU ARITMA TESİSİNE SAHİBİZ” Türkiye’nin en modern ve son teknolojik cihazlarla donatılmış su arıtma tesislerine sahip olduklarını belirten Başkan Bozkuş; “İşte gördüğünüz gibi arıtma tesislerimiz her şeyiyle hazır. Çevre düzenlemesi yapılmış, bütün eksiklikleri giderilmiş bir arıtma tesisleri Kars’a kazandırdık. Burada önemli olan yapılan her şeyin Kars’a ve Karslılara hizmet vermesidir. Biz bu mantık ve anlayışla hareket ediyoruz. Arıtma tesislerinde birkaç gün önce bakım yapılmıştı. Bakım tamamlandı. Yeniden kente su vereye başladı.

Normalde suyun 24 saat kesintisiz akması gerekiyor. Ama bir yerde bir problem var. Bir kayıp söz konusu biz bu kayıbı scata sitemi kurarak tespit edeceğiz. Ve Kars’ta sular kesintisiz 24 saat akacak. Bu doğrultuda çalışmalarımız devam ediyor. Ama bunu çok rahatlıkla söyleyebilirim. Kars’ta hizmete giren arıtma tesislerinin Türkiye’de bir başka örneği yok. Çok modern bir arıtma tesisi Kars’a kazandırdık. Arıtma tesisleri Kars Belediyesi’nindir. Karslılarındır. Ve Karslıların uzun yıllar içme suyu ihtiyacını karşılayacaktır” diye konuştu.

Basın mensuplarına arıtma tesislerindeki üniteleri tek tek gezdiren Bozkuş, burada girdiği ünitelerde basın mensuplarına ünite hakkında bilgi verdi.

Yaklaşık 45 üniteden oluşan Kars Belediyesi İçme Suyu Arıtma Tesisleri adete başlı başına bir mahalle büyüklüğünde bulunuyor .
Kaynak: İHA