Doğanata Eğitim Fuarı ve Türkiye Liseler Proje Yarışması Başladı

Eğitim duayeni Necdet Doğanata anısına düzenlenen, 43 şehirden 106 projeyi İzmir’de buluşturan Doğanata Eğitim, Bilim, Enerji ve Mühendislik Fuarı ve Türkiye Liselerarası Proje Yarışması başladı.

Doğanata Eğitim ve Kültür Vakfı, İzmir Üniversitesi ve İzmir Özel Fatih Koleji tarafından düzenlenen, Türkiye’nin 43 ilinden 106 projeyi bir araya getiren Doğanata Eğitim, Bilim, Enerji ve Mühendislik Fuarı ve Türkiye Liselerarası Proje Yarışması, İzmir Özel Fatih Koleji Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle başladı.

Kısa zaman önce vefat eden Necdet Doğanata anısına düzenlenen yarışmanın açılış törenine İzmir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve İzmir Özel Fatih Koleji Genel Müdürü Ali Rıza Doğanata, Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, Mütevelli Heyet Başkan Yardımcısı Selim Doğanata, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Gülnur Erciyeş, İl Milli Eğitim Strateji 1 Şube Müdürü Yurdagül Arıkan ve Branş Atama Şube Müdürü Salim Atilla ile akademisyenler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Mütevelli Heyeti Başkanı Ali Rıza Doğanata, “Bir eğitim duayeni olan babam Necdet Doğanata, bir projenin başlatılması kadar sürdürülmesine önem verirdi. En önemli amacımız, onun açtığı yolda ilerlemek ve çalışmalarının devamını getirebilmek. DOESEF de bunlardan biri” dedi.

Teknolojinin baş döndürücü hızda gelişimi ile artık rekabet koşullarını inovasyonun belirlediğine dikkat çeken Doğanata, bu gelişim hızına ayak uydurabilmenin tek yolunun dünya ile entegre olarak bilime katkı sağlamaktan geçtiğini söyledi.

Necdet Doğanata’nın yaşamının son anına kadar öğrenmeyi hayat felsefesi edindiğini ifade eden Ali Rıza Doğanata, “Babam yaşamının son günlerinde bile hala kitap okuyor, İngilizcesini geliştirmeye çalışıyordu. Sizler de en az bir yabancı dil öğrenip kendinizi öğrenmeye hep açık tutun” dedi.

Mütevelli Heyet Başkanın ardından söz alan Rektör Prof. Dr. Erciyeş konuşmasında, geleceğin nasıl yapılandırılması gerektiği, sağlıklı nesiller yetiştirilmesi, teknolojinin çevreye duyarlı kullanımı ile daha yaşanabilir bir dünya ve sürdürülebilir gelişmelerin yeni nesillere aktarılmasının insanlığın en önemli sorunu olduğunu vurguladı. Erciyeş, amaçlarının ezberci zihniyeti kırmak ve düşünen, araştıran, üreten ve geliştiren bireyleri öne çıkarmak olduğunu söyledi.

DOESEF gibi etkinlikler ile proje hazırlamak, yaptığı çalışmayı raporlamak ve sunmak ile ilk kez üniversitede karşılaşan öğrencilerin yaşadığı başarısızlığı en aza indirmek istediklerini belirten Erciyeş, “Türkiye’nin yetenekli gençlerini, bilgiyi en iyi şekilde değerlendirecek beyinlerini dünya standartlarındaki eğitim, seçkin akademisyen kadrosu ve teknolojik alt yapı ile eğitmek ve birer dünya vatandaşı haline getirmek üzere İzmir’de üniversite eğitimi almaya bekliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Günümüzde teknoloji ile bir zamanlar masal olarak dile getirilenlerin gerçeğe dönüştüğünün görüldüğü günlerin yaşandığını konuşmasında dile getiren DOESEF Koordinatörü Ümit Karademir ise “Bilim üretme konusunda farkındalık yaratmaya çalışmamızın yanı sıra öğrencilerimize DOESEF ile hayallerini sunma şansı tanıyoruz” dedi.

İzmir Üniversitesi Ritim Kulübü başta olmak üzere Modern Dans ve Halk Dansları kulüplerinin gösterileri ile renklenen açılış töreninin ardından öğrenci projeleri hakkında bilgi alan Ali Rıza Doğanata ve Rektör Erciyeş, yarışmada öğrencilere başarılar diledi. 2 bin TL’lik Necdet Doğanata Yılın Araştırmacısı Özel Ödülünün yanı sıra birinci öğrenciye bin 300 TL, İkinci öğrenciye bin TL, üçüncü öğrenciye 800 TL verilecek ve kültürel etkinlikler ile renklenecek yarışma maratonu, cumartesi günü sona erecek .
Kaynak: İHA