Almanya'nın Eski Başbakanı Schröder Adana'da Açıklaması

Almanya'nın eski Başbakanı Gerhard Schröder, çözüm süreciyle ilgili hükümetin başlangıç noktasını doğru bulduğunu belirterek, "Silahları bırakması gereken taraflar devlet veya resmi kurumlar değildir. Devlet silahlarını bırakamaz çünkü kendini savunabilecek durumda kalabilmesi lazım. Ama bir başka tarafın silahları bırakması gerekiyor" dedi.

Schröder, Çukurova Genç İşadamları Derneği tarafından Adana HiltonSA'da düzenlenen "Türkiye AB ilişkilerine siyasal bakış ve enerji koridorunda Adana" konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye ile Avrupa Birliği'nin birbirlerine karşılıklı olarak ihtiyacı olduğunu söyledi.

Schröder, Türkiye'nin önemli potansiyelleri olduğunu, üyeliğinin de AB'ye ekonomik, siyasal ve kültürel anlamda katkı sağlayacağını ifade etti.

Türkiye'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile başlattığı reformları devam ettirmesi gerektiğini vurgulayan Schröder, üyelik sürecinde her iki tarafın da sabra ihtiyacı olduğunu belirtti.

Avrupa'da ekonomik anlamda bir kriz yaşandığını anlatan Schröder, "AB'de ortak bir para birimini sağlayıp da ekonomik, finansal ve sosyal bir politikayı ortaklaşa olarak paylaşmıyorsanız bu sistemde başarılı olmanız mümkün olmayacaktır. Bunun sonucunu yaşıyoruz. Mali anlamda birlik sağladığımızda sadece teknik bir çözüme gitmiş oluyoruz. Oysa gerçek bir siyasi birliğin tesis edilmesi önemlidir" diye konuştu.

AB'nin değişime gitmemesi halinde politik ve ekonomik çıkmaza gireceğinin altını çizen Schröder, birliğin güçlü ortaklara ihtiyacı bulunduğunu, Türkiye'nin de bu anlamda önemli bir ülke olduğun dile getirdi.

Türkiye'nin dünya ekonomisinde ve siyasetinde parlayan bir yıldız olduğunu, aldığı önemli yatırımlarla Rusya ve Çin'in yanında en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer aldığını ve pozisyonunu giderek güçlendirdiğini aktaran Schröder, İslam dünyasının batı medeniyetine çok önemli katkılar sağladığını, kültürel farklılıkların birleştirici bir özelliği bulunduğunu kaydetti.

-Çözüm süreci-

Schröder, bir katılımcının çözüm sürecine nasıl baktığını sorması üzerine, "Türk hükümetinin konuyla ilgili başlangıç noktasını doğru buluyorum" dedi.

Uzun vadede bir toplumun, barış içinde olması halinde ekonomik anlamda başarılı olabileceğine işaret eden Schröder, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hükümet bu temel noktaya göre hareket ediyor. Hükümet tarafında büyük bir cesaret görüyorum. Tatmin olmuş toplumu oluşturma çabasındalar. Türkiye'ye hoşgörülü bakan kişiler için bu iç barışın ve huzurun başarılı olması gerekiyor. Türkiye'nin bölgesel entegrasyonu ve bütünlüğü kesinlikle bozulmamalıdır ama silahları bırakması gereken taraflar devlet veya resmi kurumlar değildir. Devlet silahlarını bırakamaz çünkü kendini savunabilecek durumda kalabilmesi lazım. Ama bir başka tarafın silahları bırakması gerekiyor. Ben arzu ediyorum ki şiddet sona ersin ve söz konusu olanların da bunu kabul etmesi, kültürel hakların da tabi verilmesi gerekiyor."

Türkiye'nin enerji anlamında çok önemli bir coğrafyada yer aldığını da anlatan Schröder, "Türkiye'nin enerji kaynakları sınırlı olsa bile dünya enerji alanını etkileme potansiyeli çok yüksek. Adana'da da enerji sektörü giderek artıyor ve bu bölge Türkiye'nin ekonomisinin daha fazla büyümesinde önemli bir rol oynayacak" diye konuştu.

Muhabir: Anıl Bağrık

Yayıncı: Tevfik Işık
Kaynak: AA