Japonya Savunma Bakanı: Kuzey Kore Daha Fazla İzole Oluyor

Japonya Savunma Bakanı İtsunori Onodera, Kuzey Kore'nin komşu ülkelere karşı retoriğini değiştirmemesi halinde daha fazla izole olacağı uyarısında bulundu.

Devlet kanalı NHK'e konuşan Onodera, Pyongyang'un Japonya içindeki ABD üslerini hedef olarak göstermesini "benzeri görülmemiş bir adım" olarak niteledi. Bu tür eylemlerin uluslararası toplumun Kuzey Kore'yi daha fazla izole etmesine yol açacağını belirten Onodera, Kuzey Kore'nın muhtemel adımlarına karşı bakanlığın ve öz savunma gücünün alarm halinde olacağını vurguladı. Savunma Bakanı Onodera'nın açıklaması, Kuzey Kore'nin Kore yarımadasında savaş çıkması halinde Japonya'daki ABD üslerinin de saldırılara hedef olabileceği uyarısında bulunmasının ardından geldi. Kuzey Kore'deki İşçi Partisi'nin yayın organı Rodong gazetesi; Okinava, Kanagava ve Aomori'deki Amerikan üslerinin isimlerini yazdı. Gazetenin bu üsleri yazması yönetimin özellikle bu üsleri hedef aldığı şeklinde yorumlandı.'AŞIRI TEPKİYE GEREK YOK'NHK'e konuşan Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili ise Kuzey Kore'nin daha önce de benzer açıklamaları olduğunu hatırlatarak "aşırı tepki vermemek daha iyi" yorumunda bulundu. Yetkili, gelişmeleri sürekli takip ettiklerini ve acele bir adım atmayacaklarını söyledi.

Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kishida da Kuzey Kore'ye itidal çağrısı yapmıştı. Kishida, "Kuzey Kore'nin provokatif eylemlerini tekrarlaması üzücü." diye konuşmuştu .