'Ailede Şiddetin Önüne Geçmek İçin Çocuklar Şiddete Meyilli Yetiştirilmemeli'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı İmren Aykut, toplumda şiddetin arttığını belirterek, “Eğer toplumda şiddet varsa, kadınlar çuvaldızı kendisine, iğneyi başkasına batırmalıdır. Çünkü, o şiddeti yapan erkekleri yetiştiren biziz.'' dedi.

Adana Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’nce, Park Zirve Otel’de düzenlenen ‘Kadın ve Aile’ konulu panelde söz alan Aykut, şiddet olaylarının önlenmesinde kadınlara önemli görevler düştüğünü anlattı. Annelerden, erkek çocuklarını şiddete meyilli yetiştirmemelerini isteyen İmren Aykut, “Onları, faklı bir varlık gibi kabul etmeyelim ve onlara bu hissi aşılamayalım. Çünkü, şiddet, erkekler tarafından yapılıyor ama bu erkekleri de siz doğuruyorsunuz ve siz büyütüyorsunuz. Erkek çocukların yetişmesinde etkin rol annededir ve onun verdiği telkinlerle çocuğun kişiliği gelişir. Kadınlardan, bu konuda daha dikkatli olmasını, erkek çocuklara farklı muamele etmemesini, onları daha üstünmüş gibi bir duyguya kaptırmamasını rica ediyorum.'' diye konuştu.

Çukurova Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nafiz Bozdemir ise Adana’da yapılan bir araştırmada, kadınların yüzde 48.8’inin yaşamının herhangi bir döneminde fiziksel ve duygusal şiddete maruz kaldığının ortaya çıktığını belirtti.

Ailede şiddeti önlemek için her dönemde bağlanmayı artıracak, aile içerisindeki bütünlüğü, sevgiyi, saygıyı, iyiliği artıracak önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Bozdemir, şiddeti önlemek için sadece bir kurum değil, bütün kurumların işbirliği yapması gerektiğinin altını çizdi. Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul ise kadının mutsuz olduğu bir yerde, erkeğin mutlu olmasının mümkün olmadığını anlattı. Fiziksel şiddetin yanında sözel şiddetin de bulunduğunu ifade eden Yurdakul, “İnsanların iletişiminin bittiği yer aslında sevginin bittiği yerdir. Biz istediğimiz kadar iletişim becerilerini bilelim, birbirimize sevgi ve ilgi göstermiyorsak, bunların hepsi havada kalıyor. Aile içi iletişimde sevgi, ilgi ve dinleme çok önemli, bunlar her şeyin başı ve sonu. İletişimi bozan şeyler ise yorum yapma, eleştirme, suçlama, öğüt verme, emir verme, gözdağı verme ve kendimiz ile kıyaslamaktır.” ifadelerini kullandı.Avukat Muhal İkikardeş ise kadına şiddet konusunda yapılan yasal düzenlemeleri anlattı.
Programa; Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Milletvekili Fatoş Gürkan, Vali Hüseyin Avni Coş'un eşi Aylin Coş ile çok sayıda kadın katıldı.