'ar-ge Merkezlerinin Çalışması İçin İkinci Öğretimin Kalkması Şart'

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan üniversitelerde araştırma-geliştirme (Ar-Ge) merkezlerinin faal çalışması için ikinci öğretimlerin kalkması gerektiğini söyledi.

'ar-ge Merkezlerinin Çalışması İçin İkinci Öğretimin Kalkması Şart'
Samsun Feza Koleji Mezunları ve İş Adamları Derneği (FezaDer) Canik Başarı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Yunus Bekdemir ile OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan'ı, iş adamları ve öğrencilerle buluşturdu. Atakum ilçesindeki Feza Koleji’nde düzenlenen etkinlikte Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Akan ve Canik Başarı Üniversitesi Rektörü Bekdemir iş adamların ve öğrencilerin merak ettiği soruları cevaplandırarak iş birliği konusunda önemli mesajlar verip Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgi verdi.Öğretim üyelerinin de Ar-Ge çalışmalarına sıcak bakmadığını belirten Hüseyin Akan, “Öğretim üyeleri ‘ikinci öğretimden ben ayda yaklaşık şu kadar para alıyorum zaten, bir de gidip laboratuvarda uğraşacağım, bir şeyler geliştireceğim, sonra gelip bir iş adamı para vermeden bunu benden almaya çalışacak uğraşamam o işle’ diyor. Bazıları da ‘hocam araştırma yapamıyoruz, haftada 30 saat ders anlatıyoruz, ne zaman araştıracağız’ diyor. Ders saatlerini yarıya indirelim bu vakitlerde Ar-Ge çalışması yap' dediğimizde ise ‘o saatlerde ders ücreti alıyorum’ diyerek yanaşmıyor. Yani biraz dürüst olmamız lazım. İnşallah şu ikinci öğretimler kalkar da üniversitelerde hocalar araştırma yapmaya mecbur kalır. Benim tek temennim budur.” şeklinde konuştu.

Üniversitelerin geleceğe yön verecek teknolojik buluşların ana kaynağı olmak zorunda olduğunu söyleyen Canik Başarı Üniversitesi Rektörü Yunus Bekdemir ise üniversite ve sanayinin birbirine ihtiyacı olan ve tamamlayan unsular olduğunu kaydetti.

Üniversite ve sanayinin iç içe olmasının kentin ekonomik kalkınmasında çok önemli olduğunu hatırlatan Bekdemir, “Aslında üniversite sanayiye bir tık kadar bir telefon kadar yakın. Bilim insanları ile sanayicilerin zaman aralıkları biraz farklı oluyor. Bilimsel süreçler biraz zor oluyor ve deneylerin kontrolleri ile birlikte uzun bir süre ortaya çıkıyor. Ancak sanayicilere bu süre zarfları uzun geliyor. Bir diğer açıdan para konusunda da sıkıntılar ortaya çıkıyor. Bina yapmaya çok kolay para bulabiliyoruz ancak bir insanın bilgisinden yararlanırken o paraları vermeye çekiniyoruz. Projelendirilecek şeylerin hepsinin hemen hemen bir karşılığı vardır. Bütün şirketlerimizin stratejik bir planlarının olması lazım. Ürün geliştirme, piyasaya farklı bir şey sunma, elindeki ürünleri geliştirerek daha faydalı bir model üretme, ürünleri daha ötesine götürme noktasında bir projesi olması lazım şirketlerimizin.” diye konuştu.

Gecenin sonunda FezaDer Başkanı Murat Emir katılımlarından ötürü her iki rektöre de teşekkür plaketi takdim ederken Canik Başarı Üniversitesi Rektörü Yunus Bekdemir ise böyle faydalı toplantıların her sene düzenlenmesi gerektiğini belirtti.