Üniversiteli Öğrencilere Margarın Yağı Anlatıldı

Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül, İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünün ev sahipliğinde düzenlenen konferansta margarinin geçmişini ve bugününü konuştu.

Üniversiteli Öğrencilere Margarın Yağı Anlatıldı
Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda yapılan konferansa Dekan Prof. Dr. Kadim Ceylan başta olmak üzere çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenciler katıldı.

Tereyağının insan ihtiyacını karşılayamaması üzerine onun yerini tutacak bir formülden yola çıkılarak margarine ulaşıldığını belirten Metin Yurdagül, 1869’dan beri sofralarımızda yer alan bu ürünle ilgili çarpıcı bilgiler verdi.

Dünyada 135 milyon ton yağ üretildiğini dile getiren Yurdagül, dünyada margarin üretiminin 10 milyon ton olduğunu, Türkiye’de ise pastacılık yağları, gıda endüstrisi yağları ve yemeklik yağların da margarin sınıfına dâhil olduğunun altını çizdi.

Dünyada kişi başına tüketilen yıllık margarin miktar hakkında da bilgiler veren Yurdagül, bu miktarın İngiltere’de 6 kilogram, Danimarka’da 18 kilogram, Hollanda’da 24 kilogram, Belçika’da 26 kilogram, Singapur’da 18 kilogram ve Türkiye’de 2 kilogram olduğunu açıkladı.

Yurdagül, “Hem sıvı yağlar hem de margarinler doymuş yağlar içeriyor. Üstelik kâse margarinlerin ve zeytinyağının doymuş yağ oranı hemen hemen aynı olup yüzde 15-17 kadardır.” dedi.

Enerji miktarları hakkında da yanlış algılar olduğuna değinen Yurdagül, günlük enerjinin yüzde 30’unun yağlardan alınması gerektiğini ve 1 gram margarinin yaklaşık 6 Kilokalori enerji vermesine karşın 1 gram sıvı yağın 9 Kilokalori enerji verdiğini söyledi.

Metin Yurdagül konuşmasını, “144 yıllık bir ürün olan margarin, bugün gelinen noktada yüzde 100 bitkisel yağlardan üretiliyor, trans yağ içermiyor, doymuş yağ oranı neredeyse sıvı yağlarla aynıdır. İşte bu margarin ‘Modern Margarin’ olarak adlandırılmakta olup bu doğru bilgilerle önemli bir besin kaynağımızı yakından tanımış oldunuz” dedi.

Kaynak: İHA