Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'ni 100 Bin Kişi Ziyaret Etti

Gelibolu Yarımadası'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 7 Haziran 2012’de açtığı, Çanakkale Savaşları'nın anlatıldığı merkezi, sekiz ayda yaklaşık 100 bin kişi ziyaret etti.

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'ni 100 Bin Kişi Ziyaret Etti
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, yoğun ilginin memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Çanakkale Savaşları ve şehitlerin hatırasını gelecek nesillere en etkili ve doğru şekilde anlatabilmek için Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'ni kurdu yaptı.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı içinde, "Şehitler Coğrafyası" projesi kapsamında yapılan merkezi Başbakan Erdoğan'ın açtığını belirten Genel Müdür Özyanık, “Şanlı tarihimizin genç nesillere daha iyi anlatılması adına büyük bir boşluğu dolduran, insanlarımızı simülasyon teknikleriyle 1915'li yıllara götüren bu merkez, her vatandaşın muhakkak görmesi gereken bir mekan. Kabatepe mevkisindeki merkezimizde, savaşa dair çeşitli sahneleri en etkili şekilde göstermek amacıyla dünyada benzeri olmayan hologram ile filmin aynı anda kullanılması tekniğini uyguladık.” dedi.

Merkezde 11 gösteri ve birer de sergi ve konferans salonu bulunduğunu belirten Özyanık, “Çanakkale muharebelerini ziyaretçilere 11 mekanda anlatabiliyoruz. Aynı anda sunum amacıyla dokuz dilde seslendirme yapılabiliyor.” şeklinde konuştu.

İNGİLİZCEDEN JAPONCAYA DOKUZ DİLDE SESLENDİRME YAPILIYOR
Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'nin 8 bin 616 metrekare kullanım alanı bulunduğunu belirten Ahmet Özyanık, şu bilgileri verdi: “Proje maliyeti 79 milyon 801 bin lira olan merkezin içinde simülasyon odaları, konferans salonu, sabit koleksiyon müzesi, kafeterya ve idari birimler yer alıyor. Simülasyon odaları şunlar: 1. Osmanlı Savaşa Giriyor, 2. Nusret Mayın Gemisi, 3. İtilaf Güçlerinin Deniz Savaşı Planları, 4. Mecidiye Tabyası ve Seyyit Onbaşı, 5. Kara Savaşı Hazırlıkları, 6. Savaşın Gidişatının Dönüm Noktası, 7. Siper Savaşları, 8. Gökkubbeden Çanakkale Savaşı, 9. Çanakkale Geçilmez, 10. 1915'ten Günümüze, 11. Hatıralar Odası. Çanakkale Savaşları'nın iki salonda özel gözlükler vasıtasıyla üç boyutlu gösterimiyle ziyaretçiler, günümüzle geçmiş zaman arasında yolculuğa çıkarılıyor. Aynı anda sunum yapılmasını temin için Türkçe, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce, İtalyanca, İspanyolca, Çince ve Japonca seslendirme yapılıyor.”