11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Erzincan'da

11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Erzincan etkinlikleri tanıtımı yapıldı.

11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Erzincan'da
Türkiye genelinde 156 ülkeden 2 bin öğrencinin katılımıyla yapılacak olan 11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatlarının Erzincan ayağında 20 ülkeden 120 öğrenci katılacak. Erzincan 13 Şubat Şehir Stadyumu'nda haziran ayı içerisinde yapılacak olan ve yaklaşık 15 bin kişinin katılımının beklendiği 11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na Sivas, Erzurum, Tunceli, Bayburt, Gümüşhane illerinden de katılım gerçekleşecek.11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Erzincan Organizasyon Komitesi bir tanıtım toplantısı düzenleyerek yapılacak olan etkinlikler hakkında bilgiler verdi. Düzenlenen toplantıya Erzincan Valisi Selman Yenigün, Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Vali Yardımcısı Abdullah Çiftçi, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, İl Müftüsü Burhan İşliyen, EGİSAD Başkanı Güner Ersoy, Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Aydın Yalvaç, Erzincan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Birlik Başkanı Necmettin Ünal, Kızılay Erzincan Şube Başkanı Ferit Bayata, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Erzincanlı iş adamları ve davetliler katıldı.

Düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan 11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Organizasyon Komitesi Başkanı Mustafa Önder, “Erzincan'da geçtiğimiz günlerde Ergan Dağı'nın açılışı ile büyük bir mutluluk yaşadı. Şimdilerde bizleri başka bir heyecan bekliyor. İşte bu güzel heyecanın adı 11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları inşallah el ele vererek bu etkinliği başaracağız.” dedi.

Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, düzenlenecek olan organizasyonun önemine değinerek; “Erzincan da böyle bir organizasyonun yapılacak olması birleri heyecanlandırdı. Bir tohumdan, tohum ile birlikte filizden, filiz ile birlikte ağaçtan ne tür meyvelerin olabileceğini biraz önce gösterilen sinevizyon gösterilerinde gördük. Bir fikir veya düşünce yazıya dönüşsün, paylaşıldıktan sonra o kadar büyüsün, o kadar geniş kitlelere hitap etsin ki sadece işitilen okunan, duyulan değil, yaşanan bir fikir ve düşünce haline gelsin. Sınırları aşsın ve evrensel bir hale gelsin. İşte hizmet bu olsa gerek. 156 ülkeden ve bu ülkelerde bulunan gönül ve hizmet insanlarından bahsediyoruz. Türkçe olimpiyatlarıyla Türkçe konuşan, şarkılarımızı, Türkülerimizi, kültürümüzü yansıtan gösterileriyle değil daha derin daha anlamlı bir hayatın parçası oldular. Onları Erzincan da ağırlayacak olmak bizim için büyük bir mutluluk, haklı bir onur ve gurur kaynağıdır.” dedi.

Daha sonra bir konuşma yapan Erzincan Valisi Selman Yenigün, yapılan organizasyon ancak aşkla, gönüle elde edilebilen bir husus olduğunu söyledi.

Vali Yenigün, “Hepimiz biliyoruz ki insanlar tarih içerisinde birbirleriyle çeşitli vesilelerle toplumsal, bireysel ve ülkeler savaşlar yaşamışlar bir birlerini kırıp geçirmişler. Kiminde dostluklar oluşmuş, kiminde düşmanlıklar oluşmuş. Osmanlı fetih ettiği ülkelerde aslında zorla değil oralarda durabildiyse oralara götürdüğü medeniyeti, kültürü, adaletiyle onca sene hüküm sürmüştür. Sonradan bu özelliklerin bir kısmını kaybettiği için de kabuğuna çekilerek Anadolu toprakları içerisinde Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. O günden bu güne bu yakın tarihe kadar Türkler ne yazık ki batılıların bilinçli olarak ortaya koyduğu barbar Türkler olarak adlandırılmıştır. Halbuki Türkler gittikleri yerlere medeniyeti, adaleti, hoşgörüyü götürmüşlerdir." diye konuştu.

Vali Yenigün, "Bugünlere geldiğimizde bakıyoruz ki dünyada yüzden fazla ülkede bizim elçimiz diyebileceğimiz okullar gönül fetih ediyor. Türk kültürünü tanıtıyor. Türk insanı nasıl bir insandır, hangi inanca sahiptir, hangi dili konuşuyor, bu konuda hiçbir bilgisi olmayan Afrika ülkelerinde, Uzak doğuda bir bakıyorsunuz ki oraya giden kardeşlerimiz inanılmayacak bir başarı elde etmişler. Türkiye’nin adını bilmeyen ülkeler Türkiye’ye ve Türk insanına sempati duyuyor. Böyle bir şeyi ne topla, ne tüfekle, ne parayla elde edemezsiniz. Bu ancak aşkla, gönüle elde edilebilen bir husus.” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından 11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Organizasyon Komitesi tarafından Erzincan da düzenlenecek olan program katılımcılara anlatıldı ve katılımcıların görüşleri alındı .