Tübitak Proje Yarışmasında Dereceye Giren Öğrenciler Büyük Sevinç Yaşadı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından Ortaöğretim Öğrencilerarası Araştırma Projesi Kayseri Bölge Yarışması sonuçlandı.

Birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödüllerinin verildiği yarışlarda, birinci olan projeler bölge adına Türkiye finallerine katılacak. Sonuçların açıklandığı sırada derece yapan öğrenciler sevinçten, dereceye giremeyenler ise üzüntüden gözyaşları döktü. Melikşah Üniversitesi'nde açılan sergide 7 ilden değerlendirme sonucu bölge finaline kalan 110 proje yarıştı. Her biri farklı üniversiteden olan 12 öğretim üyesinin değerlendirmesi sonucunda dereceye giren projeler açıkladı.

TÜBİTAK Proje Yarışmaları Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Tankut Yalçınöz, yarışmaya katılan öğrencilerle, öğrencilere destek veren öğretmenlere teşekkür etti. Her yıl proje yarışmasına yapılan proje başvurusunun arttığına işaret eden Yalçınöz, önemli olanın herkesin bir projesi olması ve bununla yarışmaya katılması olduğunu ifade etti.

Yalçınöz, il milli eğitim müdürlükleri ile ilçe milli eğitim müdürlüklerine ve personeline de yarışmaya katılım noktasında okullara verdikleri desteklerden dolayı teşekkür etti. Proje yarışmasında dereceye giren 17 projenin Türkiye geneli Ankara’da yapılacak finallere katılacağını söyledi.

Kayseri Valisi Şerif Yılmaz, Anadolu insanının artık proje ile yaşamaya başladığını ve bunun örneği olarak ülkeye önemli katkı sağlayacak fikirlerin proje olarak ortaya çıktığını anımsattı. Yılmaz, proje hazırlayan öğrencilere teşekkür ederek, dereceye giren öğrencileri ve öğretmenlerini de kutladı. Proje yarışmasında finalist olan okullar, öğrenciler ve öğretmenler şöyle: Bilgisayar dalında Kayseri Fen Lisesi’nden “Oyna-Öğren” projesi ile Yusuf Öcalan ve Muhammed Enes Durmuş birinci oldu. Biyoloji dalında Sivas Özel Final Anadolu Lisesi’nden “İçel özütünün insan göğüs kanser hücre hatları üzerindeki apoptotik ve stotoksik etkisinin araştırılması ve fenolik asit bileşenin analizi” projesiyle Şeyma Hacıalibeyoğlu ve Barış Güleç birinci oldu. Biyoloji dalında Sivas Fen Lisesi’nden “Yumurta sarısının karaciğer kanseri üzerine etkisi” projesiyle Hazal Kaygıner ile Ahmet Resul Karababa birinci oldu. Coğrafya dalında Kırşehir Yusuf Demir Bilim ve Sanat Merkezi’nden “Coğrafya bilgi kartı” projesiyle Ahmet Süleyman Kaya birinci oldu. Fizik dalında Kayseri Melikgazi Mustafa Eminoğlu Anadolu Lisesi’nden “XLPE yalıtım malzemesi kullanarak ısıya dayanıklı plastik üretimi” projesiyle Abdullah Dinç ve Ahmet Burhan Şahin birinci oldu. Fizik dalında Nevşehir Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nden “İdeal aydınlatma sistemi” projesiyle Burhan Atak, Çağrı Karaya birinci oldu. Fizik dalında Kayseri Melikgazi Mustafa Eminoğlu Anadolu Lisesi’nden “Ultrasonek ses tüneli” projesiyle Alibey Delimustafaoğlu, Ali Kaan Ergün birinci oldu. Kimya dalında Kayseri Hidayet Aydoğdu Anadolu Öğretmen Lisesi’nden “Duyarlı Menfez” projesiyle Rabia Çil, Buse Şahin birinci oldu. Kimya dalında Nevşehir Özel Altınyıldız Koleji’nden “Kumaş sıvı geçirmezlik ürünü” projesiyle Melis Özenmiş birinci oldu. Matematik dalında Kayseri Fen Lisesi’nden “Formül çokgensel sayılar” projesiyle Ali Çınar, Ömer Faruk Acar birinci oldu. Psikoloji dalında Kayseri Melikgazi Mustafa Eminoğlu Anadolu Lisesi’nden “Ortaöğretim 12. Sınıf öğrencilerinin sınav algılarının metafor yoluyla belirlenmesi” projesiyle Tuğçenur Cengiz, Tuğçe Ekici birinci oldu. Sosyoloji dalında Sivas Özel Sultan Murat Fen Lisesi’nden “Argolu ve küfürlü konuşmalardan çocukları, gençleri koruyalım” projesiyle Alperen Sefa Toker, Samed Berkay Baygül birinci oldu. Sosyoloji dalında Kırşehir Hacı Fatma Erdemir Anadolu Lisesi-Korşehir Yusuf Demir Bilim ve Sanat Merkezi’nden “Sosyoloji bilgi kartları” projesiyle Esranur Aktepe, Damla Burucu birinci oldu. Sosyoloji dalında Kayseri Atatürk Anadolu Lisesi’nden “Çocukların görünmeyen yüzü; çocuk işçiliği” projesiyle Fatma Nur Savaşcı, Rukiye Baldık birinci oldu. Sosyoloji dalında Sivas Prof. Dr. Necati Erşen Anadolu Lisesi’nden “Lise çağındaki öğrenciler tarafından öğretmenlere uygulanan şiddet” projesiyle Melike Öksüz, Gülşah Çiftçi birinci oldu.
Tarih dalında Kayseri Özel Kılıçaslan Lisesi’nden “Kayseri-Yeşilhisar-Himmetdede olayları 27 Mayıs 1960 darbesi etkisi” projesiyle İsmail Mert Çalık, Oğuzhan Gömleksiz birinci oldu. Tarih dalında Nevşehir Özel Altınyıldız Fen Lisesi’nden “Bir Osmanlı şehir tesisi: Muşkara’dan Nevşehir’e” projesiyle Burak Alevli, İbrahim Yılmaz birinci oldu.
Sosyoloji dalından daha çok proje müracaatı olmasından dolayı finalist (birinci) olarak 5 eser belirlendiği bildirildi.