Sakaryalı İşadamları Kazakistan’daki Yatırım İmkanlarını Yerinde Gördü

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO), Sakarya Girişimci ve Sanayici İşadamları Derneği (SAGİAD) üyelerinden oluşan Türkiye Kazakistan Ticaret ve Yatırım Heyeti Almatı’da Kazak iş adamları ile bir araya geldi.

Sakaryalı İşadamları Kazakistan’daki Yatırım İmkanlarını Yerinde Gördü
Heyet onlarca iş görüşmesi yaptı.Kazakistan Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev’in daveti üzerine Kazakistan’ın finans merkezi Almatı’ya gelen Sakaryalı iş adamları Kazakistan’daki yatırım olanaklarını yerinde görme fırsatı buldu.Sakarya Valisi Mustafa Büyük başkanlığında, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu, Sakarya Girişimci İşadamları Derneği (SAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Vecdi Çelebi, Sakarya Makine İmalatçıları Birliği (SAMİB) Başkanı Metin Kar ve iş adamlarından oluşan 40 kişilik heyet Kazakistan’da, Kazak iş adamlarıyla bir araya geldi. Sakarya Emniyet Müdürü Mustafa Aktaş da heyete eşlik etti.Almatı Rixos Otel’de Kazak Türk iş adamlarının katıldığı toplantıda konuşan Türkiye’nin Almatı Başkonsolosu Sadin Ayyıldız, iki ülke arasındaki ticari işbirliğinin her geçen gün arttığını belirtti.

Kazak Türk sanayi bölgesi çalışmalarının sürdüğünü, bu çalışmaların tamamlanması durumunda yatırım için bekleyen çok sayıda Türk firmasının bulunduğunu kaydeden Ayyıldız, Kazak iş adamlarını da Türkiye’ye davet etti. Ayyıldız ayrıca Almatı’da yapılması planlanan organize sanayi bölgesinin bir an önce tamamlanması gerektiğini ve bu bölgeye Türkiye’den birçok sanayici ve işadamının geleceğini düşündüğünü ifade etti.

Sakarya Valisi Mustafa Büyük ise Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada Sakarya’dan güçlü bir ticari heyetle Kazakistan’a geldiklerini, iki ülkenin birçok alanda işbirliği yapabileceğini ifade etti.

Büyük “Bizim organize sanayi bölgeleri ile ilgili deneyimlerimizi de Kazak yetkililerle ve iş adamlarıyla paylaşacağız. Heyetimize gösterilen yakın ilgiye teşekkür ediyorum. Bu heyet çok verimli iş görüşmeleri yapacak ve bu görüşmeler somutlaşacak.” dedi.

Almatı Valiliği Sanayi ve İşletmecilik Daire Başkan Yardımcısı Adis Seyidahmetov da, Almatı’nın Kazakistan ekonomisinin yüzde 25’ni oluşturduğunun altını çizerek, Kazakistan’da yatırım yapan Türk firmalarının bir çoğunun Almatı’da olduğuna dikkat çekti. Seyidahmetov, Almatı’nın çevre ülkelere de yakınlığı gibi bir avantaja da sahip olduğunu vurgulayarak “Daha çok Türk iş adamını Almatı’da görmek istiyoruz. Kendilerine her türlü kolaylığı göstereceğiz.” diye konuştu.

SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul da konuşmasında, iki ülke arasındaki ilişkilerin Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev’in Sakarya’yı ziyaret etmesiyle başladığını hatırlattı. Türkiye’nin Kazakistan ile 4 milyar dolar ticaret hacmi olduğunu, bu rakamın artırılması gerektiğinin altını çizen Kösemusul “Bugün 40 firma ile buradayız. Heyetimiz yüzlerce iş görüşmesi yapacak. İki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştireceğiz. Bu heyet buna katkı sağlayacak. Sakaryalı firmalarımızda bu heyete katılarak dünya ekonomisine adapte olabileceğini gösterdi. Ayrıca oda çalışanlarımız da bir hafta önce buraya gelerek ön hazırlık yaptı, altyapı oluşturdu. Örnek bir çalışma yaptı." şeklinde konuştu.

Almatı Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Şara Akılbeyava da ticaret yapılanması olarak Türkiye’deki ticaret ve sanayileri örnek aldıklarını anlatarak, Türk firmalarının Kazakistan ekonomisine büyük katkı sağladığını, ayrıca ciddi bir istihdam oluşturduğunu sözlerine ekledi. SAGİAD Başkanı Vecdi Çelebi, Kazakistan’a yatırım yapan Türk şirketlerinin insan kaynağı noktasında sıkıntı çekmediğine dikkat çekerek, bununda 1991 yılından beri Kazakistan’da faaliyetini sürdüren Türk okullarının büyük katkısı olduğunu kaydetti.

Çelebi, sözlerine şöyle devam etti: "Kazakistan’da bulunan Kazak-Türk-Liselerinden mezun olan öğrencilerin Türk yatırımcılar için güvenilir bir rehber ve aynı zamanda da çalışan oluyorlar. Bu sebeple buraya yatırım yapmak için gelen Türk firmalar personel konusunda sıkıntı çekmiyor. Ayrıca bu okuldan mezun olan bir çok öğrenci iş dünyasına atılarak Türkiye ile ticaret yapıyor."SAGİAD Genel Sekereteri İbrahim Bozkurt da ticaret heyetinin düzenlenmesinde SATSO Başkanı Kösemusul'un büyük gayreti olduğunu belirterek, kendilerine iş adamları heyeti olarak teşekkür ettiklerini vurguladı.Konuşmalardan sonra müteahhitlik, inşaat malzemeleri, otomotiv yedek parça, temizlik malzemeleri, sağlık, tarım, elektrik, gıda, çelik sistemler, tekstil ve plastik sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar Kazakistanlı iş adamları ile ikili görüşmelerde bulundu. İkili görüşmelerin tercümanlığını ise Kazakistan’daki Türk okullarında okuyan ve birkaç yabancı dil bilen öğrenciler yaptı. Ziyaretin anasına Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Almatı Valiliği Sanayi ve İşletmecilik Daire Başkan Yardımcısı Adis Seyidahmetov'a hediye takdim etti .