Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Kocaeli'de Açıklaması

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ''Enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz. İthalatımızın yaklaşık 56 milyar dolarlık kısmını enerji temin etmek için sarf ediyoruz'' dedi.

Yazıcı, Kocaeli Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, ticaretin önündeki engelleri kaldırmak, Türkiye'yi ticaretin en kolay ve güvenli yapıldığı ülke haline getirmek, kaçak ve kayıt dışılığı önlemek için çaba sarf ettiklerini söyledi.

Dış ticaret içerisinde, sanayinin ihtiyacı olan ana madde ve özellikle katma değeri yüksek ürünlerin ithal eder durumda olunmasının, ithalat-ihracat parametresinin açık vermesinde büyük etken olduğunu ifade eden Yazıcı, bunlardan en önemlisinin enerji olduğunu vurguladı.

Yazıcı, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğuna vurgu yaparak, ''İthalatın yaklaşık 56 milyar dolarlık kısmını enerji temin etmek için sarf ediyoruz. Sanayinin ihtiyaç duyduğu ana maddenin ve katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi, bizim dış ticaret açığımız bakımından, Türkiye'ye önemli avantaj sağlayacak'' diye konuştu.

-''İlk defa sosyo-ekonomik göstergeler dikkate alındı''-

Geçen yıla kadar yapılan yatırım teşvik programlarında ölçü olarak ekonomik göstergelerin dikkate alındığına dikkati çeken Yazıcı, ülkenin bir de sosyal gerçekliğinin bulunduğunu kaydetti.

Yazıcı, illerin ekonomik açıdan olduğu kadar, sosyal açıdan da farklılıklarının olduğunu belirterek, ''Bu yüzden ilk defa Türkiye'de bir yatırım teşvik programı yapılırken, ekonomik değil, sosyo-ekonomik göstergeler dikkate alınarak gerçekleştirildi'' dedi

-''Bu başarının arkasında dili dualı insanlar var''-

Bakan Yazıcı, KSO'daki ziyaretin ardından AK Parti İzmit İlçe Teşkilatı Danışma Kurulu Toplantısı'na katıldı.

Burada da bir konuşma yapan Yazıcı, Türkiye'deki çok partili siyasi hayatta bir başarının egale edildiğini söyledi.

Türk milletinin 1950 yılında Demokrat Parti'yi iktidara getirdiğini, Merhum Adnan Menderes'in, 1960 darbesine kadar 10 yıl 5 gün kesintisiz Başbakanlık yaptığını hatırlatan Yazıcı, ''AK Parti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, merhum Adnan Menderes'in 10 yıl 5 günlük kesintisiz Başbakanlık süresini egale ederek rekor kırdı. Bu başarının arkasında, partimizin kuruluş aşamasından bugüne kadar emeğiyle desteğiyle binlerce gözü yaşlı, dili dualı insan var'' şeklinde konuştu.

Bakan Yazıcı, özellikle 1990'larda siyasetin dibe vurduğunu, milletin ümitsizlik içerisinde çare aradığını anlatarak, şöyle devam etti:

''Ama Ankara'da, devletin sosyal kurumlarını şekillendiren bir mühendislik ekibi vardı. Bunlar, her tarafı, her pozisyonu şekillendiriyorlar, kendilerine göre inşa ediyorlardı. Türk siyasi hayatında, kaotik ortamlardan mutlaka biri çıkmıştır. Milletin kara bahtını açıklığa kavuşturmuş birisi çıkmıştır. İşte Menderes, Özal, böyle bir dönemdir. 3 Kasım 2002, böyle bir tarihtir. Menderes, Özal ve Erdoğan... Bunlar, bu toprağın insanları, bu milletin insanları. Bunların üzerinde milletin kokusu var.''

Kocaeli ziyareti kapsamında TASİŞ mağazasının açılışını gerçekleştiren Bakan Yazıcı, Kocaeli Ticaret Odası'nı ziyaret ettikten sonra bir alışveriş merkezini de gezerek buradaki esnafla bir süre sohbet etti.

Muhabir: Metin Girgin

Yayıncı: Murat Paksoy
Kaynak: AA