Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı:

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, global markaların yolunun inovasyondan geçtiğini söyledi.

Uludağ'da düzenlenen toplantıda konuşan Eczacıbaşı, Türkiye'nin Son yıllarda ihracatını artırdığını, bundan Sonra bunun daha ileri götürülüp götürülemeyeceğinin araştırılması gerektiğini belirtti.

Geçmişte emek yoğun ürünlerin ihracatta ön planda olmasına rağmen şimdi otomotiv gibi sektörlerin ön planda olduğunu hatırlatan Eczacıbaşı, bu sektörlerde de özellikle ucuz iş gücü sebebiyle yapılan fiyat indirimleriyle Türk işadamlarının rekabet edemez duruma geldiğini anlattı. Son krizle birlikte Avrupa ülkelerine yapılan ihracatın keskin rekabet şartlarıyla karşılaşılmasından Sonra büyük bir azalma gösterdiğini anlatan Eczacıbaşı, bunun Sonucunda da Türk ihracatçısının yeni pazarlara açıldığını bildirdi. Bu durumun ihracata çok iyi pazarlar kazandırdığını ifade eden Eczacıbaşı, "Yüksek katma değerli ürünlerde Türkiye atılım yapamadı ama Son dönemdeki teşviklerle bu durum desteklenmeye çalışıldı. İhracatta yeni teşviklerle bunun yaşanacağına inanıyorum" dedi.

Türkiye'nin Son dönemde farklı bir lige geçme durumunda olduğunu kaydeden Eczacıbaşı, "Bu yeni oyuncuların bazı özelliklerine bakıldığında kendi eksiklerimizi görüyoruz. Örneğin yüksek öğretimde okuma oranı yüzde 40 olan ülkemiz, bu oranın yüzde 90 olduğu ülkelerle nasıl rekabet edecek? Patent sayısı oldukça düşük ülkemiz, sayısı binleri bulan ülkelerle nasıl rekabet edecek? Bu değişim zor ama zorunlu bir değişim. Tüm toplumu kapsayan bir anlayışla bunu yapabiliriz" şeklinde konuştu.

Global markaların yolunun inovasyondan geçtiğini anlatan Bülent Eczacıbaşı, Türkiye'de inovasyon ortamının olgunlaşmadığını belirterek, AB'de Türkiye'nin bu alanda Son sıralarda olmasına rağmen, bu konudaki heyecan yönünden ise üst sıralarda olduğunu belirtti.

Gelişmiş ülkelerde işadamlarının tasarıma önem verdiklerini, bunun da inovasyona verilen bir önemin göstergesi olduğunu anlatan Bülent Eczacıbaşı, "ABD, 21. yüzyıldaki üstünlüğünü sürdürmesinin tek çaresini inovasyonda görüyor. AB, 'Geleceğimiz inovasyona bağlı' diyor. Çin'in 5 yıllık planlarının merkezinde bu inovasyon bulunuyor. Her yıl Çin’de binlerce genç tasarımcı ekonomiye katılıyor" şeklinde konuştu.

Çok iyi üretilen ürünlerin dahi çok daha iyi inovasyon ile yapılan ürünlere pazarı kaptırdığına değinen Eczacıbaşı, bu yeni pazardaki imkanlardan yararlanmanın yolunun ise inovasyona bağlı olduğunu söyledi.

Kaynak: İHA