Bakan Müezzinoğlu: Azınlıklar, yarınlara yürümede köprü vazifesi görmeli

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ''Azınlıklar, gelecek yolculuğunda, yarınlara yürümede köprü vazifesi görmeli'' dedi.

Bakan Müezzinoğlu, Gümülcine'deki ziyaretlerinin ardından İskeçe'ye hareket etti.

İskeçe yolu üzerindeki İnhanlı köyü sakinlerini ziyaret eden Bakan Müezzinoğlu, kurban edilecek koyunun kesilmesini engelleyerek, koyunun bir yoksula armağan edilmesini istedi.

İnhanlı Köyü Camisi avlusunda köy sakinlerine seslenen Bakan Müezzinoğlu, Batı Trakya Türklerinin milli ve manevi değerlerine sahip çıkıp, Yunanistan hukukuna uyarak, birlik ve beraberlik içinde geleceğe yürümesi gerektiğini söyledi.

Türk ve Yunan hükümetlerinin ilişkiler noktasında önemli adımlar attığının altını çizen Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

''Mart ayı başında İstanbul'da Yunan ve Türk hükümetinin 25 ayrı anlaşmaya imza attığı yüksek düzeyli işbirliği toplantısı yapıldı. Önümüzdeki dönemde daha güzel işbirliklerinin yapılacağına inanıyorum. Birbirimize yanlış yapmak yerine daha faydalı olabilmek anlamında güzel adımlar her iki ülke hükümeti tarafından da atılmaya başlandı. Hem Türkiye hem Yunanistan'ın yarınları daha güzel olsun. Hem Batı Trakya Türkleri hem de Türkiye'de yaşayan azınlıkların yarınları daha güzel olsun. İki ülke arasında yaşanan sorunların bedelini azınlıklar ödememeli. Azınlıklar, gelecek yolculuğunda yarınlara yürümede köprü vazifesi görmeli.''

İnhanlı Belediye Başkanı Stelyo Hacıevangelo da iki toplumun birlik ve beraberlik içinde yaşadığını kanıtladıklarını ifade ederek, Bakan Müezzinoğlu'nun ziyaretinden kıvanç duyduklarını ifade etti.

SRİZA Partisi İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek ise dün akşam Altın Şafak Partisi üyelerinin Batı Trakyalı bir genci yaralamasını şiddetle kınadıklarını belirtti.

Bakan Müezzinoğlu, kendisini ''Plevne Marşı'yla'' uğurlayan davulcuya 100 avro bahşiş vererek İskeçe'ye hareket etti.

-İskeçe Türk Birliği ziyareti

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, çiçek ve alkışlarla karşılandığı İskeçe Türk Birliği'nde yaptığı konuşmada, gelecek günlerin azınlıklar için bedel ödenen değil yarınlara umutla bakılan günler getireceğine inandığını söyledi.

Batı Trakya Türkleri için merkeze birlik ve beraberliğin alınması gerektiğine vurgu yapan Müezzinoğlu, ''Türk milletinin bir ferdi olarak aynı zamanda Yunanistan vatandaşıyız. Türklüğümüze ve Müslümanlığımıza dün nasıl sıkı sıkı sarıldıysak bundan sonra da bu değerlere sahip çıkarak geleceğe yürüyeceğiz. Birlik ve beraberliğimiz en büyük gücümüz'' dedi.

Bakan Müezzinoğlu, kendisinden önce konuşan İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete'nin ''Çıkarılan İmam Yasası'yla artık dini ve milli olarak kiliseye bağlı olacağımızı saklamaya gerek yok. İleride de bizi herhalde papazlar yıkar'' sözüne atıfta bulunarak ''Sayın müftüm buradaki tüm cenazeleri buradaki müftülerimiz ve hocalarımız yıkar ve namazlarını kıldırır. Arkanızda AK Parti ve Recep Tayyip Erdoğan'ın dışında 75 milyonluk ana vatan var. Biz de umutsuzluk yoktur'' diye konuştu.

Batı Trakya Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Burhanettin Hakgüder'in Batı Trakya'dan cumhurbaşkanı ve başbakan çıkmadığı sözleri üzerine de ''Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk bu toprakların evladıdır, O cumhurbaşkanı, O başbakan, O mareşal bu topraklardan çıkmıştır'' yanıtını verdi.

Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosu Osman İlhan Şener de Batı Trakya'nın tarihi günlerini yaşadığını, Bakan Müezzinoğlu'nu ağırlamaktan onur duyduklarını kaydetti.

Konuşmaların ardından, Bakan Müezzinoğlu'na İskeçe Türk Birliği Başkanı Ahmet Kara tablo armağan etti.

Kaynak: AA