Tapu Olmayınca Köye Yatırım Yapılamıyor

Gölmarmara İlçesinde, 42 yıl önce bağışlanan arazilere inşa ettikleri evlerin tapularını alamayan ve kamuoyunda “Tapusuz köy” diye gündeme gelen Hacıveliler köyü sakinleri, bu sorundan dolayı birçok kamu yatırımını alamıyor.

Tapu Olmayınca Köye Yatırım Yapılamıyor
Hacıveliler Köyü Muhtarı Ahmet Çelebi, yaptığı açıklamada, ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta bulunan 301 nüfuslu 75 haneli köylerinin Marmara gölü kenarında kurulu bulunduğunu belirtti.

Köylerinin 1970 yılından önce şu an bulunduğu yerden iki kilometre yukarıda olduğunu ifade eden Çelebi, 1971 yılında arazilere daha yakın olmak için köylülerin yukarıdaki köyü terk edip bugünkü ikamet ettikleri köyde bağışlanan arazilere inşa ettikleri evlere yerleştiklerini anımsattı. 42 yıldır alamadıkları tapu sorununun bu noktada başladığını dile getiren Muhtar Ahmet Çelebi, şunları anlattı: “42 yıl önce köylüler yukarıdaki köyden aşağıdaki köye iniyor. O yıllarda burası tütün tarlası, tarla sahipleri arazilerini köylüye bağışlıyor. Köylülerde bu arazilerin üzerine yaptıkları evlerde yaşamaya başlıyor. O yıllar tapu almak kimsenin aklına gelmiyor. Evlerin tapusu olmadığı için köylü kamu kurumlarında bazı bürokratik engellerle karşılaşıyor. Bankalarda kredi çekmek isteyenler bu sorun nedeniyle kredi kullanamıyor. Biz de köyümüze düğün salonu ve köy konağı yapmak istedik. Ancak köyün tapusu olmadığı için yapamadık. Sorunu çözmek için birkaç yıl önce girişimlerde bulunduk. Arazilerin köylülere geçmesi ve tapu alınması için 100 bin lira maliyet olduğunu öğrendik. Köylünün maddi durumu iyi olmadığından tapuları alamadık. Halen böyle devam ediyor. Bakalım nereye kadar gidecek.” ÇOĞALAN MİRASÇI YÜZÜNDEN ARAP SAÇINA DÖNDÜ Köyün kurulduğu arazi sahiplerinin vefat etmesinden dolayı mirasçıların çoğaldığını, bu nedenle tapu sorununun her geçen gün daha da arap saçına döndüğünü belirten Çelebi, sorunun çözümü için devletten yardım beklediklerini kaydetti.

Eskiden sadece dört kişiye ait olan arazilerin şimdi 30’a yakın mirasçıya kaldığını anlatan Çelebi, devlet yardımı olmadan bu sorunun çözülmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Köyün kurulduğu arazi sahiplerinin mirasçılarından Yaşar Ahmet Yılmaz ise, köylüler kadar kendilerinin de durumdan rahatsız olduğunu söyledi.

Köylerinde imar planı yapılması gerektiğini belirten Yılmaz, “Bize veya hissedarlarımıza haciz gelse buradaki köylülerin evleri gidecek. Kimsenin mağdur olmaması için bu sorunun çözülmesini istiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA