Ceviz Gen Bahçesi İçin Aşı Ustaları Yetiştiriliyor

Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı işbirliğiyle Gümüşhane'nin Torul ilçesi Orman İşletme Müdürlüğü Altınpınar deposunda tesis edilecek ceviz gen bahçesi için aşıcı ustalar yetiştirildiği bildirildi.

Orman Bölge Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, teknik desteği DOKA tarafından karşılanan proje kapsamında 30 gün sürecek eğitimde, Torul Orman İşletme Müdürü İhsan Tosun ve Trabzon Orman Fidanlık Müdürü Hülya Turna'nın koordinatör, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz'in eğitmen olarak görev aldığı belirtildi.

Açıklamada, Torul Orman İşletme Müdürlüğü ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli ile yöre halkına yönelik verilen eğitimde, anaç ceviz ağaçlarından aşı kalemi alınması, ceviz tohumu ekilerek çöğür fidanı elde edilmesi, gübreleme, ilaçlama ve aşı yapma tekniği ile ceviz ağaçlarının budanması konularında bilgi verildiği kaydedildi.

Eğitimle, yetişme ortamı kriterleri göz önüne alınarak yapılabilecek ceviz ağaçlandırması çalışmaları için üstün anaç ceviz fertleri elde edilmesi, iç piyasanın talep ettiği ceviz ham maddesi ihtiyacının karşılanmasının hedeflendiği bildirildi.

Kaynak: AA