Sgk Başkanı İlhan Açıklaması

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, ''Prim tahsilatlarının arttırılması tabii ki bizim sürdürülebilirliğimizin temel dayanağı. Bu konudaki çalışmalarımız yoğun şekilde devam ediyor'' dedi.

İlhan, Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, SGK'nın ilgilendiği alanların genişliğine dikkati çekerek, sosyal tarafların desteği olmadan başarının ve hedeflere ulaşmanın güç olduğunu söyledi.

Sosyal Güvenlik reformuyla önemli gelişmeler kaydedildiğini ifade eden İlhan, bu dönemdeki eksikliklerin mevzuat değişiklikleriyle ve paketlerle giderildiğini belirtti.

Temel amaçlarından birinin reformla aktöryel dengelerin sağlanması olduğunu anlatan İlhan, şöyle devam etti:

''Rakamlarımıza baktığımızda kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen olumlu bir trend görmekteyiz ki henüz reformun etiklerini görmek için geçirdiğimiz süre çok kısa. Bunun orta ve uzun vadede daha iyi bir şekilde yansıyacağını düşünüyorum. Kayıt dışı istihdamın kayıt altına alınması, bizim diğer önemli sorun alanlarımızdan bir tanesi. Bu amaçla hem kurumsal yapımızda hem de diğer kurumlarla yaptığımız iş ve iş birliği çalışmalarıyla önemli bir mesafe kat ettik ama önümüzde yine zorlu ve uzun bir süreç var. Prim tahsilatlarının arttırılması tabii ki bizim sürdürülebilirliğimizin temel dayanağı. Bu konudaki çalışmalarımız yine yoğun şekilde devam ediyor. Vatandaş memnuniyetine son derece önem veriyoruz. Ara ara yaptırdığımız anket çalışmalarıyla geldiğimiz noktada vatandaşımızın memnuniyetini ölçmeye çalışıyoruz. Yüzde 75'lerin üzerine çıkmış görünüyor. Bu tabii ki önemli bir adım ama daha iyi bir noktayla da götürmek zorundayız. Tabii ki bütün dengeleri sağlayarak aynı zamanda da vatandaş memnuniyetini sağlayabilmek ya da daha üst seviyelere çıkarabilmek kolay bir görev değil.''

Hizmetleri daha yakın noktalardan vatandaşlara ulaştırmaya önem verdiklerini vurgulayan İlhan, bu amaçla 2010 yılı sonuna kadar 434 sosyal güvenlik merkezi açtıklarını bildirdi.

-Diğer konuşmacılar-

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye'nin IMF'den borç alan ülke konumundan IMF'ye borç verecek ülke düzeyine geldiğini söyledi.

Çalışan emeklilerden sosyal güvenlik destek primi kesilmesi uygulamasının kaldırılması gerektiğini belirten Palandöken, kadın esnaf ve sanatkarların da işçi kadın sigortalılarda olduğu gibi doğum borçlanması yapabilmelerine imkan tanınmasını talep etti.

Esnaf ve sanatkarların da prim ödemek şartıyla işsizlik sigortasından yararlanması gerektiğini dile getiren Palandöken, teşviklerden esnaf, işçi ve memurların eşit yararlanması gerektiğini bildirdi.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, 10 Nisan'da Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesinde kendisiyle 72 arkadaşının davası olduğunu belirterek, ''Sayın Bakanımızın 1 saatini ayırıp gelip, 12 Eylül'den sonra yargılanan ilk konfederasyon başkanı olarak nelerle karşı karşıya kaldığımızı görmesini istiyoruz. Hukuksuzluk mahkemede görülecek. Bu çerçevede zaman ayırıp bizim duruşmayı izlemeye gelebilirseniz Türkiye emekçileri ve açılım süreci açısından iyi olabileceğini düşünüyorum'' dedi.

Hak-İş Genel Başkan Vekili Mustafa Torumtay, Türkiye'nin sosyal güvenlikte hala istenen seviyede olmadığını dile getirerek, sosyal güvenliğe ilişkin sorunların çözümünde kayıt dışı istihdamla mücadelenin önemli olduğunu vurguladı. Kayıt dışı istihdamın azalış trendine girmesinden memnuniyet duyduklarını ifade eden Torumtay, bu mücadelenin kararlılıkla devam etmesi ve sosyal paydaşlarla işbirliği içinde olunması gerektiğini belirtti.

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, sosyal güvenlik hizmetlerinin insan odaklı verildiği ülkelerde suç oranın azaldığını belirterek, kaliteli ve sürdürülebilir bir sosyal güvenliğin bireylerin kendilerini güvende hissetmelerini ve geleceğe umutla bakmalarını sağladığını ifade etti.

Yeni anayasa düzenlemesinde sosyal politika alanının ''amasız ve fakatsız'' düzenlenmesini beklediklerini dile getiren Tonbul, eşit, adil ve ulaşılabilir sosyal güvenlik sistemi sunulması ve bunu yaparken hizmet kalitesinden asla taviz verilmemesi gerektiğini söyledi.

Tombul, ''Memurların emekli ikramiyesinin artırılmasını, 30 yıl sınırının kaldırılmasını istiyoruz. Memurların çalışırken aldığı maaşla emeklilik aylıkları arasındaki farkın yüzde 10'dan fazla olmaması gerekiyor'' diye konuştu.

Muhabir: Fatma Can

Yayıncı: Eda Ay
Kaynak: AA