Samsun TSO Meclis Toplantısı

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “Samsun’u, 1 milyar dolar ihracatı geçen şehirler arasına koymamız lazım” dedi.

Samsun TSO Meclis Toplantısı
Samsun TSO mart ayı olağan meclis toplantısını gerçekleştirerek, gündemdeki maddeleri görüşüp karara bağladı. Samsun TSO mart ayı olağan meclis toplantısı, Meclis Başkanı Sedat Demirci başkanlığında gerçekleştirildi.

Meclis toplantısında söz alan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, iki toplantı arasında yaşanan gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Başkan Murzioğlu, konuşmasında iş dünyasını yakından ilgilendiren Yeni Türk Ticaret Kanunu, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hakkında düşüncelerini ifade etti.

Yeni çıkan kanunlarla ilgili üyelerini bilgilendirmek adına çok sayıda toplantı yaptıklarının altını çizen Başkan Murzioğlu, “Yeni kanunlarla ilgili bazı karamsarlıklar var. Ama ben çok karamsar düşünmüyorum. 2014 yılında yürürlüğe girecek olan 6331sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun getirdiği bir kişi dahi çalıştırana iş yeri hekimi ve iş yeri güvenliği uzmanı bulundurma mecburiyetinin öteleneceğine inanıyorum. Çünkü bununla ilgili uzun süreden beri girişimlerde bulunuyoruz. Henüz çıkan bir şey yok. Bunu işyerlerimizin kaldıramayacağını biliyoruz. Sadece iş yeri hekimi ya da iş yeri güvenliği uzmanı ile alakalı değil, 55 yıldır beklediğimiz Türk Ticaret Kanunu’nda da değişiklikler yapıldı. Bakıyorum mart ayında işletmeler harıl harıl genel kurul yapıyorlar. Yeni kanunlar tek tek yürürlüğe girdi ama zaman içinde eksikliklerin düzeleceğine inanıyorum. Bizim bir güzel atasözümüz var, ‘kervan yolda düzelir’ diye. Yeni çıkan kanunların getirdiği cezai müeyyideleri de var. Belki ceza da yiyeceğiz ama zamanla düzelecek. Aynı şekilde Çek Kanunu çıktı. Bundan da kaynaklanan sıkıntılar var. Çok sayıda şikayette alıyorum. İnşallah bundan da yaşanan şikayetler düzelecek” diye konuştu.

Samsun’un ihracatının artırılmasına yönelik yaptıkları çalışmalardan da bahseden Salih Zeki Murzioğlu, “Başbakanımız yaptığı konuşmada, şehirlerin artık bundan sonra yapacakları ihracatlar ile anılacağını ve onlarla beraber sıralamaya koyulacağını söylüyor. Biz 2009 yılında Samsun Ticaret ve Sanayi Odası yönetimine geldiğimizde belki de Türkiye’de bir ilke imza atarak, eski bakanlarımızdan Tınaz Titiz’in de katılımıyla ‘Samsun’da İhracat Nasıl Artırılır’ adı altında bir çalıştay yaptık. Çalıştayın ardından sonuç bildirgesini kitapçık haline getirerek dağıtımı yaptık. Bunun haricinde ihracatı geliştirmek için çok sayıda seminer ve eğitimlerde düzenledik. Yine Türkiye’de bir ilke imza atarak uygulamalı ihracat eğitimi düzenledik. Önce ihracat yapabilecek kapasitedeki arkadaşlarımıza odamız çatısı altında eğitim verdik. Bununla yetinmedik uzmanları iş yerlerine göndererek, onlara ihracat yaptırdık ve ihracatın nasıl yapılacağını öğrettik. Çok çabalamamıza rağmen ihracatta istediğimiz hedefte değiliz. Artık Samsun’u 1 milyar dolar ihracatı geçen şehirler arasına koymamız lazım” şeklinde konuştu.

LOJİSTİK OSB KONUSU Samsun’a Lojistik OSB yapmak için de mücadele verdiklerini dile getiren Başkan Salih Zeki Murzioğlu sözlerine şöyle devam etti: “Bilindiği gibi Samsun dört ulaşım aksına sahip bir şehir. Bunu her konuşmamızda dile getiriyoruz. Samsun’a lojistik OSB yapmak için bir mücadelemiz var. Yeri de ayrıldı. Buranın yüzde 25 ortağı biziz. Yüzde 15 ortağı Ticaret Borsası, yüzde 10 ortağını da Merkez OSB’yi yaptık. Merkez OSB artık kurumsallaşmış ve kendi kendini götüren ve kenarda parası olan bir yer haline geldi. Ben oda başkanı olarak göreve geldiğimde buradan görevlendirdiğimiz arkadaşlarla beraber OSB’de bazı çalışmalar yapmaya başladık. OSB’nin icraya giden alacakları vardı. Bunları aldık. OSB’nin yarısına yakını depoydu, yürüttüğümüz çalışmalarla hiçbir tane depo bırakmadık. Hala orada çalışmayan firmalarımız var ama bugün ki ekonomik etkenlerdendir diyoruz. Buraların da yarın çalışacaklarına inanıyorum. Bugün Merkez OSB’miz fevkalade üreten ve istihdam yapan bir yer oldu. Etrafını çevirdik. Elektriği, suyu, doğalgazı satıyoruz. Kandile artık damlamıyor, kandile artık akmaya başladı.

” Gündem dışı söz alan Meclis Üyesi Ayhan Çakır ise bu yıl içerisinde yürürlüğe girecek olan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve Gümrük Müsteşarlığı’nın gümrük işlerinin kolaylaştırmasıyla ilgili çıkarttığı tebliğ hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi. Konuşmaların ardından gündem maddelerinin karara bağlanmasının ardından meclis sona erdi .
Kaynak: İHA