AB’ye ‘Gümrük Birliği Yerine STA Yapalım’ Teklifi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa Birliği (AB)’nin, ABD ve Japonya ile yapacağı Serbest Ticaret Anlaşması (STA)’nın Türkiye’yi olumsuz etkileyeceğini vurguladı.

Gümrük Birlilği’nin yeniden ele alınması temennisinde bulunan Çağlayan, “Böyle bir ortamda STA’ya geçiş Türkiye'nin daha büyük menfaatine olacaktır. Eğer AB bu samimiyetsiz tavrına devam edecekse, Türkiye'yi prosesin dışında bırakmaya devam edecekse STA yapalım.” teklifinde bulundu.

Ekonomi Bakanı Çağlayan, TUSKON tarafından organize edilen Türkiye-Kamerun Ticaret ve Yatırım Forumu’nda gazetecilerin sorularını cevapladı. AB’nin ABD ile yapacağı STA’nın Türkiye’ye etkilerinin sorulması üzerine Çağlayan, şunları kaydetti:

“Bu STA aleyhimize olacaktır. Malum bu tür anlaşmalar elimizi zayıflatıyor. AB, burada samimi değil. Türkiye'nin yapılan anlaşmalara taraf olması gerektiğini ifade etmiyor, bütün ısrarlarımıza rağmen. Türkiye, haksız rekabetle karşı karşıya. Biz ABD ile olan ticaretimizde bir satıp 3 alıyoruz. Eğer Türkiye, AB-ABD’nin tarafı olduğu Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşması görüşmelerinin dışında kalırsa, bu durum daha da Türkiye aleyhine dönecek. Türkiye'ye gümrüklü giren ABD ürünleri, elini kolunu sallaya sallaya Avrupa’dan Türkiye'ye girecek ve haksız bir rekabet oluşacak. ABD'nin ticarette Türkiye'nin haksızlığa uğramasından yana olmadığını ümit ediyoruz. Dün Amerika sermayeli şirketlerin genel müdürleri ile kapalı toplantıda görüştük ve bu konuyu dile getirdik. Her biri bu konuda Türkiye’yi haklı buldu, gerekli lobi faaliyetlerini yürütmeyi taahhüt etti.”

AB'nin Japonya ile de STA yapmaya odaklandığını anlatan Çağlayan, şöyle devam etti:“Bu durum çok daha vahim. Çünkü Türkiye, Japonya’ya bir satıp 10 alıyor. AB-Japonya’nın tarafı olacağı STA’da dışarıda kalırsak ticari bağlantılarımız yerle bir olur. AB’nin STA yaptığı ülke ile masaya mağlup konumu ile oturacağız. Bizden taviz talep edecekler. Dileğimiz Gümrük Birliği'nin yeniden ele alınmasıdır. AB ile Gümrük Birliği tamamen Türkiye'nin aleyhine dönmüştür. Böyle bir ortamda STA’ya geçiş Türkiye'nin daha büyük menfaatine olacaktır. Eğer AB bu samimiyetsiz tavrına devam edecekse, Türkiye'yi prosesin dışında bırakmaya devam edecekse, o zaman STA yapalım, zaten sanayi ürünlerimizi karşılıklı sıfırlamışız, hiç değilse AB'nin Türkiye'ye Gümrük Birliği'nden dolayı yüklemiş olduğu mevzuat ve diğer mükellefiyetleri ortadan kaldıralım.''

“GECELİK FAİZ BANDINDA ÇIKAN KARAR OLUMLU”
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) kararı ile ilgili yorumları sorulan Çağlayan, gecelik faiz bandında çıkan kararları olumlu bulduğunu belirtti.

Gecelik faizler bandında gelinen seviyeyi önemli gören Çağlayan, bu adımın bankaların kredi faiz oranlarını aşağı çekmesinde önemli rol oynayacağına işaret etti. Çağlayan, ''Bankaların kredi faizlerini çekmesi, krediler konusunda artan kaygıları ortadan kaldıracak ve yatırımcının yatırım yapma konusunda finansman ihtiyacında önemli bir unsur olacak. Keşke bunu daha evvel yapsaydık, daha cesur davransaydık.'' ifadelerini kullandı.

“KEŞKE BANKALAR KREDİ ALANLARA İNSAF GÖSTERSE”
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ‘mevduat faizlerinin 1 puan, kredi faizlerinin 5 puan arttığı’ tenkitinin aktarılması üzerine de şu değerlendirmeyi yaptı: ''Türkiye'de bankaların kredi faizinin fazla olduğu dillendiriliyor. Bankalar doğal olarak kendilerini savunacaklar. Amaçları kar etmek ama bu konuda yer yer kantarın topuzu kaçabiliyor. Yer yerinsaf unsuru elden gidebiliyor. Ben, buradan bankaları daha insaflı olmaya davet ediyorum. Bu konuda bankalarımızın şu an Rekabet Kurulu'nda bir dosyaları bulunuyor. Bununla ilgili hukuki proses başladı.

Rekabet Kurulu, birey ve kurumların hakim durumu kötüye kullanması durumunda ortaya çıkar. Rekabet Kurulun bunun için kuruldu, saksı yetiştirmek için kurulmadı. Rekabet Kurulu bankalara, hiç davranmadığı kadar insaflı davrandı. Keşke bankalar da Rekabet Kurulu'nun kendisine davrandığı gibi, kredi alanlara aynı insafı gösterebilse.''