Cumhurbaşkanı Gül, Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya Onuruna Akşam Yemeği Verdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kamerun’a 2010 yılında gerçekleştirdiği ziyaretin ardından ikili ticaretin yüzde 75 arttığını belirterek, “Türk Hava Yolları’nın geçen Aralık ayında Kamerun’a İstanbul’dan düzenlemeye başladığı doğrudan seferler de işbirliğimizin çeşitlendirilmesini sağlayacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya ve eşi Chantal Biya onuruna Çankaya Köşkü’nde akşam yemeği verdi. Yemeğe, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, TİKA Başkanı Serdar Çam, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Fenerbahçe’nin Kamerunlu golcüsü Pierre Webo, Galatasaray’ın eski oyuncularından ve Kamerun Milli Takımlar Koordinatörü Song, Göztepeli oyuncu Herve Tum, yabancı misyon temsilcileri, işadamları ve Türkiye’de öğrenim gören Kamerunlu öğrenciler katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül ile Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya ve eşi Chantal Biya davetleri büyük resepsiyon salonun kapısında karşıladı. Yemekte bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya ve eşi Chaltal Biya ile beraberindeki heyeti Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 2010 yılının Mart ayında Kamerun’a gerçekleştirdikleri resmi ziyaretin hatıralarını hala muhafaza ettiğini belirten Gül, “Güzel ülkenizde bana ve heyetime gösterilen sıcak hüsnü kabul ve yakın misafirperverlik için tekrar teşekkür ederim. Siz Aziz Dostumun, benim seyahatimden üç yıl gibi nispeten kısa bir süre sonra Türkiye’ye iade-i ziyarette bulunması, ikili ilişkilerimize verdiğiniz değerin müşahhas göstergesidir. En üst seviyede birer ilk teşkil eden karşılıklı ziyaretlerimiz, taşıdıkları tarihi önem ile, şüphesiz ilişkilerimizin dönüm noktaları olarak daima hatırlanacaktır” dedi.

“KAMERUN ‘MİNYATÜR AFRİKA’”

200’den fazla yerel dilin konuşulduğu Kamerun’da, yaklaşık 250 kabilenin, Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya’nın kapsayıcı yönetim anlayışından beslenen tecrübeli liderliğinde barış içinde bir arada yaşamadığını aktaran Gül, karşılıklı saygı, hoşgörü ve anlayış birliği içinde bugünlere taşınan bu örnek toplumsal yapının, adeta tüm Afrika’nın birlik ve bütünlüğünün sembolü haline gelerek dünyanın takdirini kazanmış, Kamerun’un “Minyatür Afrika” olarak anılmasını sağladığını söyledi.

“KAMERUN İLE İLİŞKİLERİ HER ALANDA GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ”

Kamerun’u siyasi istikrarının, doğal güzelliklerinin ve bölgesinin ticari ve ekonomik merkezi olma özelliği ile, Afrika’nın en önemli ülkelerinden biri olarak gördüklerini belirten Gül, konuşmasına şöyle devam etti: “Nitekim, bölge ekonomisinin temel sütunları Orta Afrika Para Birliği (UMAC) ile Orta Afrika Devletleri Bankası’nın (BEAC) merkezlerinin Yaoundé’de bulunması, Kamerun’un Kıta’daki müstesna konumunu açık şekilde göstermektedir. Dost ülke Kamerun ile ikili ilişkilerimizi her alanda geliştirmek istiyoruz. Bu anlayışla, Kamerun’a yaptığım ziyaret çerçevesinde, Yaoundé Büyükelçiliğimizin açılışını gerçekleştirmiştim. Kamerun’un da yakında Ankara’da Büyükelçilik açma kararı, işbirliğimizin geleceği bakımından ziyadesiyle sevindiricidir. Zat-ı Devletleri’nin öncülüğünde 2011 yılında başlatılan ‘Gelişen Kamerun-2035’ projesinin, pek çok sektörde sunduğu fırsatlarla işbirliğimizin pekiştirilmesinde anahtar rol oynayacağına inanıyorum. Bu bakımdan, projenin hayata geçirilmesine katkıda bulunmaya hazır olduğumuzu tekrar vurgulamakta yarar görüyorum. Eminim ki, yarın İstanbul’da iş çevrelerimizle yapacağınız temaslar da, ekonomik ilişkilerimize ilave ivme kazandıracaktır.”

“İKİLİ TİCARETİMİZ YÜZDE 75 ARTTI”

Ziyaretlerinin ardından ikili ticaretin yüzde 75 arttığını belirten Gül, Türkiye ve Kamerun arasındaki potansiyelinin harekete geçmeye başladığının en açık göstergesi olduğunu kaydetti.

Gül, “Türk Hava Yolları’nın geçen Aralık ayında Kamerun’a İstanbul’dan düzenlemeye başladığı doğrudan seferler de işbirliğimizin çeşitlendirilmesini sağlayacaktır. Diğer taraftan, Türkiye ile Kamerun arasındaki eğitim işbirliğinin de son dönemde arttığını büyük memnuniyetle müşahede ediyoruz. Bu kapsamda, Kamerun’un dört bir yanında faaliyet gösteren Türk okulları genç nesillerin başarısına katkıda bulunmakta, Türkiye’de misafir ettiğimiz Kamerunlu öğrenciler ise halklarımız arasındaki beşeri bağların kuvvetlenmesine hizmet etmektedir. Bu yöndeki çalışmalarımız, önümüzdeki yılların işbirliği vizyonunu inşa etmek bakımından şüphesiz son derece faydalıdır.”

“İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLER HER İKİ HALKIN YARARINA SÜREKLİ OLARAK GELİŞTİ”

Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya ise yaptığı konuşmada, Türkiye’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye’de heyetine ve kendisine gösterilen ilgiden dolayı teşekkür eden Biya, “Türkiye’ye yapmakta olduğum bu ziyaret, 16-17 Mart 2010 tarihlerinde Yaounde’ye sizin yapmış olduğunuz ve bir Türk Devlet Başkanı’nın Kamerun’a yaptığı ilk ziyaret niteliğini taşıyan ziyaretinizden üç yıl sonra gerçekleşiyor. Ortak irademiz sayesinde, o günden bu yana iki ülke arasındaki ilişkiler her iki halkımızın yararına sürekli olarak hem gelişti, hem de çeşitlendi. Bir yandan Kamerun Ulusal Meclis Başkanı’nın ve muhtelif hükümet üyelerinin Türkiye’ye ve öte yandan Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in de Aralık 2012’de Yaounde’ye yapmış olduğu ziyaretler, bunun kanıtıdır” dedi.

“TÜRKİYE, DÜNYAYI ŞAŞIRTMAYA DEVAM EDİYOR”

Osmanlı İmparatorluğu döneminde de hatırı sayılır bir güç olan Türkiye’nin dünyayı şaşırtmaya devam ettiğini belirten Biya, konuşmasına şöyle devam etti: “Saltanatının 1922’de, hilafetin de 1924’te kaldırılmasından sonra, Atatürk adıyla anılan Mustafa Kemal tarafından sebatla kurulan Türk devleti, bugün siyasi istikrara kavuşmuş, ekonomik olarak müreffeh ve toplumsal açıdan huzurlu bir ulustur. Geçtiğimiz yüzyılın başlarında, laik ve modern Türkiye’nin temellerini cesaretle atan Atatürk’ün, bu saygıdeğer vatanseverin anısının önünde saygıyla eğilmek isterim. Bu olağanüstü çalışma yıllar boyu pekiştirilerek devam ettirilmiştir.

Gerçekten de, yöneticilerin 2002’den bu yana kararlılıkla giriştikleri reformlar ve iddialı programlar sayesinde, ülkeniz artık dünyanın 15. ekonomisi olarak küresel büyümenin kayda değer aktörlerinden biri olmayı başarmıştır. Bu performans, tam da dünya ekonomisinin, içinde bulunduğu krizden çıkartılmaya çalışıldığı bir döneme denk gelmesi açısından daha da etkileyicidir. Bu vesileyle sizi en sıcak duygularımla kutlamak ve ülkemin bu denli büyük bir ulusun dostları ve ortakları arasında yer almaktan ne kadar mutlu olduğunu dile getirmek istiyorum.”

“KAMERUN’UN SAHİP OLDUĞU ÖNEMLİ KOZLAR VE POTANSİYELLER BULUYOR”

Kamerun’un bugün enerji, altyapı, madenler, tarım ve benzeri alanlarda büyük projeleri içeren bir ‘büyük eserler’ programına girişmiş durumda olduğunun altını çizen Biya, amaçlarının Kamerun’un 2035’te gelişen bir ülke konumuna getirmek olduğunu kaydetti.

Kamerun’un sahip olduğu önemli kozlar ve potansiyeller bulunduğunu sözlerine ekleyen Biya, “Afrika içindeki stratejik konumu, kayda değer doğal ve insan kaynakları, siyasi istikrarı, düzenli ekonomik büyümesi, yatırımlar açısından elverişli ortamı ve Orta Afrika alt-bölgesindeki merkezi konumu. Gerek içte gerek dışta, tüm toplumsal katmanlardan Kamerunluların desteğini arkasına almış olan o büyük ulusal hedefi gerçekleştirmek amacıyla Kamerun, yetkinlikleri ve bilgi-becerileri bizim ihtiyaçlarımıza denk düşen Türkiye gibi dış ortakların desteğine güvenebileceğinin farkındadır” diye konuştu.

“SONG VE WEBO AYNI MASADA”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Kamerun Cumhurbaşkanı Biya onuruna verdiği yemeğe katılan Fenerbahçe’nin Kamerunlu oyuncusu Webo ve Galatasaray’ın eski oyuncusu Song aynı masada yemek yedi .
Kaynak: İHA