Abd’nin Kuzeydoğu Eyaletleri Türkçe Olimpiyatlarına Hazır

Bu yıl 11.’si düzenlenecek Uluslararası Türkçe Olimpiyatları için, tüm dünyada olduğu gibi Amerika’da da ön eleme turları yapıldı.

ABD’nin kuzeydoğu eyaletlerinde yaklaşık 15 okuldan 130 öğrenci arasında yapılan elemeler sonrası, İstanbul'da düzenlenecek Türkçe Olimpiyatları'nda bölgeyi temsil edecek öğrenciler belirlendi. Türk Kültür Merkezi (TCC) , New Jersey Montclair Üniversitesi’nde gerçekleştirilen finale, New York, Pennsylvania, Vermont ve Massachusetts gibi 9 eyaletten gelen öğrenciler katıldı.

12-18 yaş grubu öğrenciler şarkı, şiir ve halk oyunları dalında yarıştı. Öğrenciler, Türkçe’nin yanı sıra, Çinçe, İspanyolca ve İngilizce şarkı dallarında da hünerlerini sergiledi. Her iki ülkenin milli marşlarının okunması ile başlayan program, öğrencilerin yeteneklerini sergilemesi ile devam etti. Açılış konuşması yapan TCC Başkanı Oğuzhan Şentürk, olimpiyatlarda emeği geçen bütün öğretmenlere teşekkür ederek, bu yılki olimpiyatlarda şampiyonluk beklediklerini söyledi.

Yarışmada, Türk ve Amerikalı öğrencilerden oluşan ekipler, Bilecek ve Giresun yöresine ait halk oyunlarını sergiledi. Brooklyn’de hizmet veren Amity School, Bilecik yöresine ait halk oyunlarıyla birinci oldu. Paterson School Giresun yöresine ait halk oyunları ile ikinci olurken Bergen School ise üçüncü oldu. Çok sayıda davetlinin katıldığı yarışmada katılımcılar zaman zaman öğrencilere eşlik etti. Türkçe şarkı yarışmasında ise Orhan Gencebay’a ait ‘Hor Görme Garibi’ parçasını güçlü sesiyle yorumlayan Amity School öğrencilerinden Liann Aris, birinci olarak bölgeyi temsil edecek isim oldu. James Madison High School’dan Sevili Muminzhanova ise ‘Günün Birinde’ şarkısıyla ikinci, Central Jersey School’dan Alexander Harris, ‘Hakim Bey’ parçasıyla üçüncü oldu. Şarkı dalında yarışan öğrencilerin performansları katılımcılardan tam not aldı. Kemençe ritmiyle salonu coşturan öğrenci grubu ise uzun süre alkış aldı. Şiir dalında yarışan öğrencilerin ise akıcı Türkçeleriyle mısraları içselleştirerek yorumlaması dikkati çekti. Türkçe şiir kategorisinde Liberty High School öğrencilerinden Elizabeth Bowman, Can Yücel’e ait ‘Bağlanmayacaksın’ şiirini okuyarak birinciliğe hak kazandı. İyi bir performans sergileyen Bowman, uzun süre alkış aldı. Amity School öğrencilerinden Mariam Quraishi, ‘Merhaba’ şiiri ile ikinci, Paterson School’dan Shannon Grierson ‘İstanbul’u dinliyorum’ şiiri ile üçüncü oldu. İngilizce şarkı dalında Amerikalı ünlü sanatçı Rihanna’nın Diamonds parçasını yeniden yorumlayan Central Jersey School’dan Nathanael Paige iyi bir performans ile birinci oldu. Amity Shcool öğrencilerinden Zehra Abacıoğlu ikinci, Bergen School’dan Tatiana Hernandez ise üçüncü oldu. İspanyol şarkılarda ise Amity School öğrencilerinden, ‘Poromporompero’ parçası ile Suzan Akpınar birinci, Pionner Devlet Okulu’ndan Tess Kamuanga ikinci ve Central Jersey School’dan Alexander Harris üçüncü sırada yer aldı. Çinçe şarkı dalında Young Scholars of Central Jersey School’dan Superstar parçası ile Emma Riglin birinci, Central Jersey School’dan Nicholas Hausler ikinci oldu. Anadil şiir kategorisinde ise Amity School öğrencileirnden Gülnur Avcı, ‘Utansın’ şiiri ile birinci, Pionner School’dan Leyla Ulusoy ikinci ve Bergen School’dan Hacer Kök üçünücü olmayı başardı. Yarışmadan dereceye giren öğrencilerin ödülleri 4 Mayıs’ta, Manhattan’daki Pace Üniversitesi Michael Schimmel Sanat Merkezi’nde yapılacak özel bir programda takdim edilecek .