Rize'de, Arıcılar Bahar Hazırlıklarına Başladı

Fikret Delal - Rizeli arıcılar hazırlıklarına başladı Arıcılar, 50 metre uzunluğundaki gürgen ağaçlarına yerleştirdikleri kara kovanlarda en kaliteli balı üretmeye çalışıyor.

Hemşin ilçesine bağlı Kantarlı köyünün 1100 rakımlı Ginneş mevkisinde, kara kovanda bal üretimi yapan emekli öğretmen Ahmet Anbar ve Salim Candan, temmuz ve ağustosta gerçekleştirecekleri bal sağımı öncesi hazırlıklarını sürdürüyor.

Ahmet Anbar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluk yıllarından beri arıcılıkla uğraştığını belirtti.

Son on yıldır organik arıcılık yaptığını anlatan Anbar, ''Doğanın içinde çalışmak kolay iş değil. Genç nesil uzak şehirlere göç ediyor. Yaşlı insanlarımız da yeterince arıcılık yapamıyor. Ağaçlara çıkmak artık bizi yoruyor. Bunu yapmak içinde genç elemanlara ihtiyaç var'' dedi.

Yaklaşık 50 metre uzunluğundaki ağaçlara Sonbaharda yerleştirdikleri kovanları halatla indirdiklerini ve bakımını yaptıklarını belirten Anbar, ''Kovanlarımızı daha Sonra bir kilometre uzaktaki ilkel teleferiğe kadar götürüyoruz. 500 ve 360 metre uzunluğundaki iki teleferiğimizle kovanları yamaca kadar taşıdıktan Sonra halat yardımıyla ağaca çıkarıp yerleştiriyoruz'' diye konuştu.

Arıcılığın eziyetli olmasına rağmen, yaptığı işten keyif aldığını dile getiren Anbar, ''Dedelerimizin geleneği olan kara kovan ve fenni arıcılığı, zahmetli olmasına rağmen sürdürüyoruz. Arıcılığı maddi kazanç için yapanların başarılı olması mümkün değil. Arıyı, doğayı sevmek lazım. Hiç bal satamasam bile bu işi yine yaparım'' dedi.

Anbar, arıcılık yaparken ayılarla mücadele teknikleri de geliştirdiklerini, zor doğa şartlarında ayıların bal bulabilmek, kendilerinin ise petekleri korumak için çabaladıklarını söyledi.

Salim Candan da arıcılığın çok zor bir meslek olduğunu, zor şartlarda mücadele verdiklerini kaydederek, şöyle konuştu:

''Kara kovan arıcılık dededen kalma bir meslek. Kara kovan, gürgen ağacında oluyor. Gürgen ağaçlarına kara kovan çıkarıp indiriyorum. Ağaç üzerinde yapacağımız en ufak bir hata canımıza mal olabilir. Hasat kolay olsun diye gürgen ağacındaki kara kovanı halatlarla indiriyoruz. Daha Sonra başka bir gürgen ağacına çıkarıyoruz. Hasadı tamamlandıktan Sonra Sonbaharda kara kovanı yeniden uzun gürgen ağacına çıkarıyoruz.''

-Karakovan balının kilosu 150-250 liradan satılıyor-

Rize Arıcılar Birliği Başkanı Fevzi Civaoğlu ise il genelinde iki bal ormanı kurulduğunu, yaklaşık 100 bin kayıtlı petek bulunduğunu belirterek, ''Bunlardan 5 bini kara kovan. Yılda yaklaşık 800 ile bin ton bal üretiliyor. Bunun 3-5 bini kara kovan balı. Kara kovanda genellikle kestane balı oluyor. Balın kilogramı bölgelere göre 150 ile 250 lira arasında satışa sunuluyor'' bilgisini verdi.

Civaoğlu, kara kovana çivi dahi çakılmadığına, fenni arıcılıkta olduğu gibi mum koyulmadığına dikkati çekerek, peteğin doğal haliyle doğaya bırakıldığını, her şeyi arının yaptığını anlattı.

Rize'de kara kovan balının yanı sıra endemik bitki türlerinin bulunduğu yaylalarda üretilen ballar, yüksek fiyatlarıyla adeta altınla yarışıyor.

Dünyaca meşhur Anzer balı kilosu 800 liraya alıcı bulurken, Ayder balı 600 liradan satışa sunuluyor. Kara kovan balına organik özelliği nedeniyle talep Son derece yüksek oluyor. Alıcılar, kara kovan balı için bir yıl önceden sipariş veriyor.

Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
Kaynak: AA