Tarihçi Yazar Mustafa Turan Açıklama Yaptı

Tarihçi yazar Mustafa Turan, Çanakkale Zaferi'nin, Türk milletinin gönlünde abideleştiğini ve destanlaştığını bildirdi.

Turan, Burdur Belediyesi ile İl Müftülüğü tarafından, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Salonu'nda düzenlenen ''Mehmet Akif ve Destanlaşan Çanakkale'' konferansına konuşmacı olarak katıldı.

Turan, burada yaptığı konuşmada, milletlerin ve devletlerin zaferleri ile yüceldiklerini, kahramanları ile yükseldiklerini söyledi.

Zaferleri ve kahramanları olmayan milletlerin ve devletlerin tarihinin, ''sığ bir göl gibi'' olduğunu belirten Turan, şöyle konuştu:

''Oysa zaferleri ve kahramanları bol olan milletlerin ve devletlerin tarihi engin bir deryaya benzer. Tıpkı bizimki gibi... Ne zaferlerimizi anlatmakla bitirebiliriz ne de kahramanlarımızı saymakla tüketebiliriz. Adeta sıradağlar gibi geçit yapar. Bunlar içinde Çanakkale, zaferlerimizin tacıdır. Türk milletinin gönlünde Çanakkale abideleşmiştir, destanlaşmıştır.''

Turan, Çanakkale Savaşı'nda bir metrekareye beş litre kan aktığını ve 6 bin mermi düştüğünü kaydetti.

Çanakkale hakkında yerli ve yabancı 2 binden fazla kitabın kaleme alındığını anlatan Turan, dünya tarihinde, hakkında bu kadar kitap yazılan başka bir savaşın olmadığına dikkati çekti.

Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya ise Mehmet Akif Ersoy'un Burdur'un ilk milletvekili olduğunu, üniversiteye adını verdiğini hatırlattı. Akkaya, Ersoy'un ''Bülbül'' şiirini de okudu. İl Müftüsü Osman Artan da bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Çanakkale'de şehit olan 250 bin asker için hatim okutulduğunu belirtti.

Akkaya ve Artan, konferans sonunda Turan'a plaket ve çiçek verdi.

Muhabir: Gökmen Yüce

Yayıncı: Güç Gönel
Kaynak: AA