Düşük Faizli Kredi Tebliği

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2013 yılını kapsayan düşük faizli kredi kullanımına yönelik Bakanlar Kurulu Kararı 16 Şubat 2013 tarihinde; uygulamanın başlaması için beklenen teknik kriterleri içeren uygulama esasları tebliğinin ise, bugün Resmi Gazete’de yayımlandığını bildirdi.

Bayraktar, konusuna göre yüzde 0 ile yüzde 7,5 arasında değişen kredilerin kullanılabilmesi için Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin iç genelgelerini bir an önce şubelerine göndermeleri gerektiğini belirtti.

Üreticinin finansman sıkıntısı çektiği bir ortamda, sıfır ve düşük faizli kredilerin çok önemli bir işlevi yerine getirdiğini, çiftçinin yüksek faizin pençesine düşmesini engellediğini bildiren Bayraktar, bundan dolayı bu kredilerin bir an önce açılmasının zorunluluk taşıdığını vurguladı. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin kredilerin kullandırılmasına yönelik iç genelgelerini şubelerine göndermesiyle birlikte çiftçilerin 1 Ocak 2013-31 Aralık 2013 tarihleri arasında bitkisel üretim, hayvansal üretim ve muhtelif konularda sıfır ve düşük faizli işletme ve yatırım kredisi kullanabileceklerine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

“Çiftçilerimizin hayvancılık, arıcılık, kanatlı sektörleri, kontrollü örtü altı tarımında kredi kullanabilmeleri için tebliğde asgari limitler belirlenmiştir. Çiftçilerimizin asgari limitleri sağlamaları gerekmektedir. Çiftçilerimizin, bu kredileri kullanabilmesi için; damızlık süt sığırı ve damızlık etçi sığır, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve büyükbaş hayvan besiciliği konularında, 10 baş ve üzerinde işletme kurmaları veya işletme kapasitesini 10 baş ve üzerine çıkarmaları, damızlık düve yetiştiriciliğinde, 50 baş ve üzerinde işletme kurmaları veya işletme kapasitesini 50 baş ve üzerine çıkarmaları zorunludur. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde, koyun için en az 50 baş, keçi (saanen, Kilis, Domaskus, Ankara ve kıl keçisi yetiştiriciliği) için en az 25 baş kapasiteye sahip işletme kurmaları veya işletme kapasitesini bu kapasitelerin üzerine çıkarmaları, küçükbaş hayvan besiciliğinde, 100 baş ve üzerinde küçükbaş hayvan besi işletmesi kurmaları veya işletme kapasitesini 100 baş ve üzerine çıkarmaları gerekmektedir. Arıcılıkta, Arıcılık Kayıt Sistemi’ne kayıtlı asgari 50 adet ve daha fazla sayıda arılı kovan ile üretim yapmaları veya mevcut arılı kovan sayısının 50 adet ve üzerine çıkarmaları, Bombus arısı üreten işletmelerin Bakanlıktan üretim izni almış olması zorunluluğu vardır. Kanatlı sektöründe, üretim yapacak işletmelerde asgari; etlik piliç yetiştiriciliğinde 10 bin adet, yumurta tavuğu yetiştiriciliğinde 5 bin adet, hindi, kaz, ördek, bıldırcın yetiştiriciliğinde 2 bin 500 adet, devekuşu yetiştiriciliğinde 50 adet ve üzeri kapasitelerde üretim yapılması veya yapılacak olması gerekmektedir.”

YONCA, KORUNGA VE YAPAY ÇAYIR MERA TESİSLERİ
Kontrollü örtüaltı tarımında, kontrollü örtüaltı üretme koşullarına sahip en az bir dekar büyüklüğündeki seralarda Örtüaltı Kayıt Sisteminde (ÖKS) kayıt altına alınan işletmeler ile hazırladıkları fizibilite raporlarının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il/ilçe müdürlüklerince onaylanan yeni kurulacak işletmelerin, onaylanan fizibilite raporlarının dikkate alınacağını bildiren Bayraktar, şu bilgileri verdi: “Bu yıl çok yıllık yem bitkisi üretimi konu başlığı altında işletme döneminde sıfır faizle, yatırım döneminde yüzde 2,5 faiz oranıyla kredi kullandırılması ilk kez uygulanmaya başlanacak. Bilindiği üzere, hayvancılığın en önemli sorunları arasında yem maliyetlerinin yüksekliği gelmektedir. Bu amaçla yem üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve yeterli miktarda temini için üretimin artırılması zorunluluğu bulunmaktadır. TZOB olarak fazlasıyla önemsediğimiz bu konuda kredi kullandırılması yem üretiminin artırılması hususunda yapılması gerekenler arasında bir adımdı. Doğru bir karar olarak görüyoruz. Çok yıllık yem bitkilerinden yonca, korunga ve yapay çayır mera tesisi oluşturmak amacıyla tebliğde belirtilen şartları sağlayarak üretim yapan üreticiler, sıfır ve yüzde 2,5 faizli krediden faydalanabilecek. Kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliğine sıfır faizli kredi de ilk kez kapsama alındı. Kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliği konusuna ayrı başlık altında sıfır faizle kredi kullandırılması Bakanlar Kurulu Kararında bu yıl ilk kez yer aldı. Son yıllarda üretim ve ihracat rakamlarının hızla arttığı kanatlı sektöründe yeni yatırımların gerçekleşmesine katkı sağlayacak bu karar, sektör açısından olumlu olmuştur. Damızlık kanatlı üretimi yapacak işletmelerde asgari; damızlık etlik piliç ve damızlık yumurta tavuğu yetiştiriciliğinde 10 bin adet, Ankara Tavukçuluk Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nce ülkemiz için geliştirilmiş hatlarla yapılacak damızlık yumurta tavuğu yetiştiriciliğinde 1000 adet, damızlık hindi yetiştiriciliğinde 5 bin adet, damızlık kaz, ördek veya bıldırcın yetiştiriciliğinde 1000 adet, damızlık devekuşu yetiştiriciliğinde 100 adet ve üzeri kapasitelerde üretim yapılması veya yapılacak olması gerekiyor.”

Şemsi Bayraktar, düşük faizli kredi kullanımı için belirtilen asgari ölçülerin dışında, tebliğde her konu için, işletmede kullanılmak üzere kredi verilecek çeşitli alet ve ekipmanların belirtildiğini, çeşitli konular için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca tutulan kayıt sistemleri şartının arandığını kaydetti.

Bayraktar, çiftçilerin düşük faizli kredi kullanabilmesi için tebliğde belirtilen şartları sağlamaları, ayrıca, Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerinin usul, esas ve mevzuatları çerçevesinde kredi kullanımına uygun bulunmaları gerektiğini de belirtti.

Kaynak: İHA