İşsizlik Oranı İnene Kadar Düşük Faiz Uygulaması Devam Edecek

ABD Merkez Bankası , Amerikan ekonomisinin geçen yıla oranla güçlendiğini ancak hala yüksek işsizlik oranının yükü altındaki ekonomiye olağanüstü destek verilmesi gerektiğini açıkladı.

Merkez Bankası, halihazırda yüzde 7,7 olarak hesaplanan işsizlik oranı yüzde 6,5'e düşene dek kısa vadeli faiz oranlarını en düşük seviyede tutmaya devam edeceğini belirtti.

Banka, uzun vadeli borçlanma maliyetlerini alt seviyede tutabilmek için her ay 85 milyon dolar tahvil almaya devam edeceğini bildirdi.

Tüketici harcamaları ile iş yatırımlarının arttığı ve emlak piyasasının canlandığını belirten FED, ekonomideki tüm olumlu gelişmelere karşın işsizlik oranının 2015'ten önce hedeflenen yüzde 6,5 oranına düşmesinin beklenmediğini ifade etti.

Geçen ay yüzde 7,7 olarak açıklanan işsizlik oranı, son 4 yılın en düşük seviyesine inmişti.

Hükümetin, harcamalara getirdiği kesintiler ile vergi artışlarının ekonomiyi yavaşlattığına dikkati çeken FED, büyüme oranının yıl sonunda yüzde 2,8'i geçmeyeceği öngörüsünde de bulundu.

Yatırımcıların, ABD Merkez Bankası'nın kısa vadeli faiz oranları politikasını sürdürme kararını memnuniyetle karşıladığı öğrenildi.

-FED Başkanı Bernanke: ''Ekonomi politikalarında değişiklik yok''-

FED Başkanı Ben Bernanke, Amerikan ekonomisinin son aylarda ilerleme kaydettiğini, buna rağmen Merkez Bankası'nın sıkı ekonomi politikasında şimdilik herhangi bir değişiklik yapmayacağını söyledi.

Merkez Bankası'nın iki gün süren toplantılarının ardından bir basın toplantısı düzenleyen Bernanke, işsizlik oranı yüzde 6,5'in altına inene kadar kısa vadeli faiz oranının sıfıra yakın düzeyde tutulacağını yineledi.

Bernanke, iş piyasasındaki düzelmeye paralel olarak Merkez Bankası'nın aylık tahvil alım miktarını değiştirebileceğine işaret etti.

Güney Kıbrıs Rum kesimindeki banka krizine de değinen Bernanke, krizin şu an ABD için büyük bir risk oluşturmadığını, gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.

Muhabir: Umur Koçak Semiz / AP

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA