Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gümrükçü Açıklaması

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, Ankara Palas Devlet Konukevi'nin kullanımıyla ilgili bir soruya cevabında, Yunanistan'ın konukevindeki milli gün kutlaması etkinliğinin ''karşılıksız'' ve ''yardım mahiyetinde'' gerçekleştirildiği yolundaki görüşlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Cumhuriyet tarihinin önemli mimari simgelerinden biri olan Ankara Palas Devlet Konukevi'nin bütçe mevzuatı gereği bir döner sermaye işletmesi olarak hizmet verdiğini belirten Gümrükçü, konukevinin yabancı ülkelerin heyetlerinin ağırlanmaları, Ankara'daki yabancı ülke büyükelçiliklerinin milli gün kutlamaları ve özel etkinlikler için de kullanıma açık olduğunu kaydetti.

Gümrükçü, ''Ankara Palas Devlet Konukevi'nin bu etkinlikleri ücreti karşılığında gerçekleştirdiğine ve işletmenin hesaplarının Maliye Bakanlığı Saymanlığı'nca denetlendiğine'' de işaret ederek, Yunanistan'ın milli gün kutlamasının da bu esaslar çerçevesinde düzenlendiğini ve etkinliğin ''karşılıksız'' ve ''yardım mahiyetinde'' gerçekleştirildiği yolundaki görüşlerin gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

Gümrükçü şunları ifade etti:

''Yunanistan Büyükelçiliği'nin, Yunanistan milli günü kutlaması amacıyla Ankara Palas Devlet Konukevi'ni seçmesi, tabiatıyla anılan büyükelçiliğin kararı dairesinde tecelli etmiştir. Bu kararın, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk ile Ekim 1930'da Türkiye'yi resmi ziyareti sırasında bizatihi Ankara Palas'ta ağırlanan dönemin Yunanistan Başbakanı Venizelos arasında tesis edilen yakın dostluğun, Türk-Yunan dostluğunun inşasında oynadığı önemli simgesel değere işaret ettiği düşünülmektedir.''

Muhabir: Duygu Bayar Ekren

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA