Obama'dan İran'a Nükleer Konulu Nevruz Mesajı

ABD Başkanı Barack Obama, Nevruz bayramı için özel olarak yayınladığı mesajında İran hükümetinin tavrının cezasını halkın ödediğini belirtti.

Obama'dan İran'a Nükleer Konulu Nevruz Mesajı
İran’ın uluslararası camiada hakettiği konuma geri dönebileceğini ifade eden Obama, bunun için yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğine dikkat çekti. İran ile nükleer problemler konusunda her zaman politik çözüme öncelik veren Obama, konuşmasında da buna vurgu yaptı. Göreve geldiği ilk günden itibaren İran hükümetine fırsat sunduğunu belirtti.

İran’ın sorumluluklarını yerine getirmesi halinde iki ülke arasında yeni bir ilişkinin başlayabileceğine işaret etti. İran’ın barışçıl yollarla nükleer üretim yaptığı iddiasında olmasına rağmen bu konuda uluslararası toplumu ikna edemediğini söyleyen Obama, Tahran'ın izlediği yolda devam etmesi durumunda daha da yalnızlaşacağını savundu. Yaşanan çözümsüzlüğün sorumlusu olarak İran yönetimini gösteren Obama, İranlıların büyük ve gereksiz bir bedel ödediğini söyledi.

Çözüm bulmanın kolay olmayacağını ifade eden Obama, ancak bunun yapılabilmesi halinde İran halkının ABD dahil, diğer ülkelerle artacak ilişkilerin ve ticaretin faydalarını göreceğini dile getirdi. Obama 2012 yılında da Nevruz bayramı için benzer bir mesaj yayınlamış ve İran hükümetine diyalog çağrısında bulunmuştu .